A romániai lakosság 69%-a nem élne együtt pszichés vagy viselkedési zavarokkal küzdő személlyel


A romániai lakosság csaknem 69%-a nem élne együtt súlyos pszichés vagy viselkedési zavarokkal élő személlyel – derül ki az IMAS által március 14-e és április elseje között készített felmérésből.

Fotó: Flickr.com

“A felmérés eredményei azt mutatják, hogy 68,9% nem lakna együtt pszichés vagy viselkedési zavarokkal élő személlyel (…) Mi több, a válaszadók közel 30 százaléka egy utcában sem lakna ilyen betegségben szenvedő személyekkel” – derül ki az Orvosi Innovációs Központ (InoMed) által rendelt felmérésből.

A megkérdezettek 45 százaléka nem egyezne bele, hogy ilyen betegséggel diagnosztizált személy munkatársuk vagy barátjuk legyen.

A pszichés és viselkedési zavarokat legalább annyira vagy még súlyosabbnak gondolják, mint az egyéb betegségeket. Ez alól csak a rákos megbetegedés képez kivételt, a válaszadók 51 százaléka szerint ezek a zavarok kevésbé súlyosak, mint a rákos betegségek.

Arra a kérdésre, hogy milyen pszichés zavartól tartanak leginkább, a legtöbben a depressziót, a skizofréniát és a demenciát említették.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint a súlyos zavarokkal küzdő (demencia, skizofrénia, alkohol- és drogfüggők) személyek kezelését inkább egy erre szakosodott intézményben kellene megoldani, mintsem a családban. A kevésbé súlyos zavarokat (depresszió, szorongás) otthon is lehet kezelni a legtöbb válaszadó szerint.

A felmérésben résztvevő személyek 78,9 százaléka szerint a pszichés vagy viselkedési zavarokkal élő személyek normális életet élhetnek, amennyiben gyógyszeres kezelés alatt állnak.

A válaszolók 29 százaléka szerint az ilyen zavarokkal élő személyeknek főként a társadalom megítélésével kell szembesülniük, 85 százalékuk szerint rossz szemmel nézik őket a társadalomban: diszkriminálják munkahelyükön, a bankokkal való kapcsolattartás során, az oktatási, egészségügyi és közigazgatási rendszerben.

A felmérést a 2015-ben elindított, megbélyegzés elleni kampány részeként, egy 930 nagykorú személyből álló mintán végezték, hibahatára +/- 3 százalék.

Forrás: AGERPRES