Segesvár polgármestere: A várfal további tíz méteres szakasza veszélyeztetett

A segesvári középkori vár falának további, 10 méteres szakasza bármikor leomolhat, jelentette ki a város polgármestere az AGERPRES hírügynökségnek, miután a hétvégén 4,6 méteres rész omlott le a várfal 11-es szakaszán.

Ovidiu Mălăncrăvean elmondta, a középkori vár 11-es számmal jelölt szakaszát már 2016-ban felvették a restaurálást igénylő történelmi műemlékek országos programjába. Az előzetes tanulmányokat az Országos Örökségvédelmi Intézetnek kellett volna elvégeznie, de tavaly nem volt rá anyagi kerete, ezért az idei évre ütemezte át ezt a feladatot – magyarázta a polgármester.

Mălăncrăvean szerint a várfal katolikus templom mögötti, 7-es számú szakasza is veszélyben van, 10 méteres rész szorul halaszthatatlanul restaurálásra.

A hétvégi omlást követően az Országos Örökségvédelmi Intézet két szakembere érkezett a helyszínre, akik a helyzet láttán ígéretet tettek, hogy megsürgetik a fal újjáépítéséhez szükséges tervezési és közbeszerzési folyamatokat.

Mălăncrăvean szerint a vár régi dokumentumaiból az derül ki, hogy a beomlott rész alatt eróziós gödör van, és hogy ugyanazt a falszakaszt 1858-ben már újjá kellett építeni.

A segesvári 12. századi szász vár 1999 óta az UNESCO kulturális világörökség része.

A várfal 11-es számú szakaszának 4,6 méteres része – a térfigyelő kamerák felvétele szerint – egyik éjszaka folyamán omlott le az elmúlt hétvégén.

Forrás: AGERPRES, Fotó: Nicolae Nyku/Facebook

Share this post

PinIt
scroll to top