Számháború a romániai sajtóban a vasárnapi tüntetés után

tuntetok-vasarhelyCsak az erdélyi magyar sajtó foglalkozott véleménycikkekben is a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel, a román lapok rövid tudósításokban számoltak be az eseményről, általában ötezer résztvevőt említve, a Hargita népe a résztvevőkkel kapcsolatban kibontakozott számháborúról írt.

A székelyföldi lap, a Hargita népe éppen a tüntetés résztvevői körül kibontakozott számháborúról közöl vezércikket. A cikkíró megállapítja, hogy a román média bagatellizálja az olyan rendezvényeket, amelyeken több ezer, netán több tízezer magyar gyűlt össze, a magyar média pedig hajlamos túlméretezni az eseményeket.

„Ez a számháború is ugyanolyan, mint a zászlóháború: ki-ki ragaszkodik a magáéhoz, akár a másik rovására” – véli a cikkíró, aki szerint az együttélés kérdését nem szabadna a számarányoknak befolyásolniuk. „Mindkét félnek be kellene látnia, hogy Erdély több nép otthona, és egyik sem megtűrt, egyik sem él ott kegyelemkenyéren” – fogalmaz vezércikkében a Hargita népe.

A Krónika című erdélyi napilap arra figyelmeztet vezércikkében, hogy egyetlen autonómiatüntetés semmiképpen sem vezethet el az önrendelkezéshez, „fel kell kelteni és ébren kell tartani a magyar tömegek érdeklődését”. Az egyetlen országos magyar napilap szerint életképes autonómiakoncepciók kidolgozása, majd a többségi társadalom fogékony részének a meggyőzése is szükséges az autonómia eléréséhez.

A Krónika szerint a hivatalos RMDSZ-vezetőség máris „óriási károkat okozott az ügynek” azzal, hogy csak azért, mert a politikai riválisok szervezték, illetve hogy ne szerezzen rossz pontokat Bukarest előtt, nem volt hajlandó kiállni a megmozdulás mellett.

A székelyföldi Háromszék vezércikkírója szerint már csak azért is megérte megszervezni a székely szabadság napját, mert az Marosvásárhely magyarságát megszabadította a félelemtől.

„Legfőképp a bennünk felhalmozódott csalódással, közönnyel, kiábrándultsággal szemben kell újra és újra síkraszállnunk” – vélte a Háromszék cikkírója.

A kolozsvári Szabadság vezércikkírója többek között azt a kérdést veti fel, vajon mit értettek meg a románok a marosvásárhelyi demonstrációból. „Ha azt látják, hogy ismét elégedetlenkednek ezek a telhetetlen magyarok, és szét akarják szaggatni Romániát, akkor nem értünk el semmit” – fogalmaz a Szabadság.

A cikkíró szerint a tüntetés belső mozgósító ereje is megkérdőjelezhető. Úgy véli, meglehetősen megkopott a romániai magyar politikai és közéleti elit. „Ezért a vasárnapi tüntetés nem az erőnknek, hanem sokkal inkább tehetetlenségünknek és dühünknek a kifejeződése, ami abból ered, hogy nem sikerült megvalósítani azt, amit huszonhárom évvel ezelőtt megálmodtunk” – fogalmaz vezércikkében a Szabadság.

MTI, Fotó: Boda L. Gergely

Share this post

PinIt
scroll to top