Székelyföldre látogat jövő héten Klaus Iohannis, a Csíksomlyóra kegytemplomot is meglátogatja


Hargita és Kovászna megyébe látogat Iohannis államfő július 18-án. Románia államelnöke meglátogatja a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a Szent István otthont és a csíkszentkirályi Hargita Gyöngye ásványvíz-palackozó üzemet, valamint részt vesz az önkormányzati képviselőkkel és megyei intézmények vezetőivel tartott megbeszélésen.

Székelyföldre látogat jövő héten Klaus Iohannis, a Csíksomlyóra kegytemplomot is meglátogatja

“Kedden, július 18-án Klaus Iohannis, Románia államelnöke ellátogat Hargita és Kovászna megyébe. Sok év telt el, amióta nem volt államelnök hivatalos látogatáson a két központi megyében. Az államfő látogatásának célja, feltérképezni a helyi közösségek problémáit, beazonosítani a térség valós helyzetét és a régió fejlesztési lehetőségeit” – nyilatkozta kedden a szóvivő.

Dobrovolschi elmondta, Klaus Iohannis részt vesz majd a térség 300 önkormányzati képviselőjének és megyei intézményvezetőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson, amelynek fő témája a régió fejlesztése.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Hargita és Kovászna megye óriási potenciállal rendelkeznek és elmondta, hogy a tanácskozáson olyan témákról esik majd szó, mint az infrastruktúra, a gazdasági tevékenységek, a helyi munkaerő, a klaszterek és fejlesztési egyesületek közreműködése és a turizmus.

A csíksomlyói ferences kegytemplom látogatásának üzenete, hogy az államelnök ismét hangsúlyozni kívánja a hagyományok őrzésének, az alkotmány által biztosított emberi jogok és vallási szabadság fontosságát, ugyanakkor azt szeretné, hogy a vallási intézmények vezetői jobban együttműködjenek a helyi önkormányzatokkal a kultúra, a szociális és az oktatás területén – mondta el a szóvivő.

Az államfő kézművesekkel, helyi vállalkozókkal és termelőkkel is fog találkozni látogatása során, de ellátogat a csíkszentkirályi Hargita Gyöngye ásványvíz-palackozó üzembe is.

“Románia ötödik helyen áll az EU-ban az ásványvíz gyártás területén, amely megint csak figyelemre méltó teljesítmény. Éppen ezért az államelnök hangsúlyozni kívánja a régió potenciálját, ami gazdasági szempontból is fontos, pontosan azért, mert ez a régió rendkívül gazdag ásványvíz forrásokban” – magyarázta Dobrovolschi.

Szintén július 18-án Sepsiszentgyörgyre is ellátogat, ahol a klaszterek és szakmai egyesületek vezetőivel tárgyal majd a kis- és középvállalkozások támogatásának lehetőségeiről.

Ugyanaznap a Vrancea megyei Mărăşti-re látogat az államfő, ahol részt vesz a Mărăşti-i csata 100 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Forrás: AGERPRES

Ha érdekelnek további cikkeink, szeretnél meglepetés kedvezményeket iratkozz fel hírlevelünkre!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.