Történelmi műemlékek válnak közveszéllyé és a hajléktalanok szállásává

Egyetlen intézkedés sem történik a helyi hatóságok irányából a marosvásárhelyi Margaréta utcában lévő B kategóriás történelmi műemlék-épületek kapcsán.

Amíg a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal azon omladozó épületekkel foglalkozik, amelyek nem is tartoznak a fennhatósága alá, addig a város műemlék-épületei közveszéllyé és az utca embereinek a szálláshelyévé váltak.

A Maros Sport- és Szabadidőközpont közelében lévő házak ay 1900-as években épültek, art-deko stílusban. A Maros Megyei Múzeum képviselői szerint, az épületben az egykori Székely és Réti Bútorgyár néhány irodája működött. Később azokat roma családok foglalták el, törvénytelenül, akiket tavaly ki is lakoltattak az omladozó falak mögül.

A Citynews. ro hírportál szerint, ezek az épületek nemcsak a város szégyenévé váltak, hanem közveszélyes műemlékekké is.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója úgy nyilatkozott, két épületről van szó, amelyet tavaly óta nem laknak. Szociális lakásokként szolgáltak, de azóta állapotuk megromlott, mi több veszélyt jelentenek az arra közlekedők számára. Mivel műemlék-épületek, az önkormányzatnak és a Helyi Tanácsnak gondoskodnia kellene azok megörökítéséről – hangoztatta az igazgató.

A Locativ Rt. – a vállalat, amely a város javait közigazgatja és fenntartja – szerint azonban, nincsen pénz ezen épületek felújítására, illetve karbantartására. Ovidiu Moldovan, a vállalat igazgatója úgy nyilatkozott, az ott illegálisan élő családokat kilakoltatták, továbbá sürgősségi intézkedéseket hajtottak végre, amennyiben lehetett, a tetőzet beszakadása ellen. Jelen pillanatban azonban a Locativ semmi szín alatt nem tudja biztosítani az épületek felújításához szükséges pénzösszeget – jelentette ki Moldovan.

Mint ismert, 2011-ben a Polgármesteri Hivatal tájékoztató kampányba kezdett arra vonatkozóan, hogy a város egyes tönkrement vagy roskadozó épületei nem az ő tulajdonát képezik. Ennek értelmében, hatalmas plakátokat függesztettek ki az illető ingatlanok elé. Ugyanakkor, szintén 2011-ben a Helyi Rendőrség pénzbírságot rótt ki azon tulajdonosokra, akik elhanyagolják épületeiket. Végeredményben tehát elmondható: amíg az önkormányzat ujjal mutogat másokra, addig az ő háza táján lévő épületek romokban hevernek.

Fotó: szabadsag.ro

Share this post

PinIt
scroll to top