Tudose: 10% lesz a jövedelemadó; Dragnea: 3% alatt lesz az államháztartási hiány 2017-ben és 2018-ban is

Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön leszögezte, hogy 10 százalékos lesz a jövedelemadó aránya, amint azt már bejelentették, Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pedig hozzátette, idén és 2018-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány.

Az újságírók felvetésére, miszerint az Európai Bizottság egyik jelentéséből az derült ki, hogy „az adó 12 százalékra csökken, nem 10%-ra”, és ezt Florin Câţu liberális párti szenátor is kiemelte, a kormányfő azt felelte: „Mi 10%-ról beszélünk, Câţu úr 12 százalékról beszélt? (…) 10%-ra csökkentjük a jövedelemadót, attól függetlenül, hogy miről álmodozik Câţu úr.”

Arra a kérdésre, hogy az „Európai Bizottság jelentése” szerint a magánnyugdíj alapba való hozzájárulás mértéke 5,1-ről 2 százalékra csökkenne, Tudose azt felelte: „Amikor az asztalon lesz a költségvetés, akkor meglátják, legtöbb tíz napon belül, pontosan mennyi marad, hol marad, hova csoportosítják át az összegeket és arról beszéljenek, amit mi teszünk, ne arról, hogy mit mondanak mások”.

Ami a 3 százalék fölötti államháztartási hiányt illeti, a miniszterelnök azt kérdezte: „Ezt már leszögezte Câţu úr?”

Liviu Dragnea is reagált a kérdésekre, a PSD elnöke azt mondta, a számítások szerint 3% alatt lesz az államháztartási hiány 2017-ben és 2018-ban is.

„Várjuk meg az év végét, és ha 3 százalék alatt lesz az államháztartási hiány, lássuk mit mond majd Câţu úr vagy mások? (…) Mi kiszámoltuk, meghatároztuk, a kormány betartja a kormányprogramot és 3 százalék alatt lesz idén is és 2018-ban is az államháztartási hiány” – mondta Dragnea.

Mihai Tudose kormányfő és Liviu Dragnea csütörtökön részt vettek a SANITAS tanácsának ülésén.

Florin Câţu, a Nemzeti Liberális Párt szenátora, a költségvetési-pénzügyi szakbizottság alelnöke azt nyilatkozta csütörtökön, hogy az Eurostat adatai valósak, ami a 4,1 százalékos államháztartási hiányt illeti. A szenátor azt mondta, a kormány tudott a hiányról, azért történt költségvetés-kiigazítás.

A jövedelemadó 10 százalékra való csökkentéséről a liberális szenátor azt nyilatkozta, hogy a kormánynak „soha nem állt szándékában” 10 százalékra csökkenteni azt.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top