Túlvan első bevetésén a SMURD repülőgépe

A SMURD rohammentő-szolgálat repülőgépét, amelyet a jövedelemadók 2 százalékából vásároltak, ma indították először bevetésre: Bukarestbe szállítottak vele egy súlyos állapotban lévő pácienst.

Dr. Raed Arafat, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott, a repülőgépben a bukaresti SMURD egyik csapata tartózkodott, felügyelve a beteg állapotát.

A légijárműben korszerű felszerelés található, és akárcsak a SMURD helikoptereit, a repülőt is a súlyos állapotban lévő páciensek megmentésére használják.

A repülőgép Monica Cardoş doktornő nevét viseli, aki életét vesztette a 2003-ban Kolozs megyében történt helikopter-szerencsétlenségben. Az orvosnő nevét tiszteletből tüntették fel a légijárműre, elismerés jeléül a tragikus balesetben elhunyt kollegák iránt.

A repülőgépnek köszönhetően javulni fog az egészségügy és a sürgősségi ellátás minősége, és általa tovább csökken majd a helyszínre való érkezés ideje.

Raed Arafat azt is elmondta, a légijárművet a SMURD-ért Alapítvány vásárolta meg, túlnyomórészt a lakosság által felajánlott jövedelemadók 2 százalékából, az adományokból és támogatásokból kikerekedett összeg segítségével. A repülőgép a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozik.

 

 

Share this post

PinIt
scroll to top