Victor Ciorbea volt miniszterelnököt választották ombudsmannak Romániában

Ombudsmannak választotta a bukaresti parlament kedden a két ház együttes ülésén Victor Ciorbeát, Románia volt miniszterelnökét.

Victor-Ciorbea

A Romániában a “Nép Ügyvédjének” nevezett ombudsmani tisztségre a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) jelölte a politikust. Victor Ponta kormányfő indoklásképpen rámutatott: egy tapasztalt jogász kerül az állampolgári jogokat védő hivatal élére, akit nemcsak a PSD tart kiemelkedő személyiségnek, hiszen Ciorbea 2012-ben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben szerzett szenátori mandátumot, korábban pedig az Európai Néppárthoz tartozó Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) elnöke volt.

A szavazást a jobbközép ellenzék törvényhozóinak távollétében bonyolították le, akik azért vonultak ki az ülésteremből, mert a kormányoldal tiltakozásukat figyelmen kívül hagyva jelölt ombudsmant.

Az ombudsmannak a hivatali visszaélések leleplezésén túl a hatalmi egyensúly biztosításában is szerepe van Romániában: ő az egyedüli személy, aki alkotmányossági óvással megakadályozhatja egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatályba lépését.

Victor Ciorbea nem az első liberális politikus, akit saját pártjának támogatása nélkül, a PSD juttatott tisztségbe, miután a liberálisok kivonultak Victor Ponta kormányából: márciusban ugyancsak a PSD támogatásával választották a szenátus elnökévé Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnököt.

Az öt évre ombudsmanná választott Victor Ciorbea, aki egy hete lemondott szenátori mandátumáról, várhatóan tíz napon belül, az ügyvédi kamarából való kilépése után teszi le a hivatali esküt a kétkamarás román parlament házelnökei előtt.

Share this post

PinIt
scroll to top