Viszlát árkedvezményes gyógyszerek!

A Maros megyei háziorvosok nem írják alá a Megyei Egészségügyi Biztosítóházzal megkötendő szerződésüket. Így fejezik ki elégedetlenségüket az új rendeletekkel szemben. Megvizsgálják ugyan a betegeket, de sem küldőpapírt, sem árkedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre szóló receptet nem állítanak ki.

Ileana Mihăescu, a Maros megyei Családorvosok Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott, a családorvosok nem elégedettek a Biztosítóház által kiállított rendelkezésekkel, ezért nem is írják alá a 2011-re szóló közreműködési szerződést.

Ma még a régi megállapodás szerint tevékenykednek, mivel a régi szerződés még érvényes. Holnaptól azonban a családorvosok új ütemterv szerint dolgoznak: nem állítanak ki sem küldőpapírokat, sem árkedvezményes vagy ingyenes gyógyszerre szóló recepteket – magyarázta az elnök.

A döntés súlyát leginkább a páciensek fogják megérezni, mivelhogy Ileana Mihăescu hozzátette, amennyiben a helyzet nem javul, jövő héttől a háziorvosok vizsgálati díjat fognak bevezetni, mint a magánkabinetek. Ennek értelmében, egy vizsgálatért 30 vagy 35 lejt kell majd fizetni.

Ileana Mihăescu egyrészt azzal magyarázza a családorvosok elégedetlenségét, hogy az Egészségügyi Minisztérium és Biztosítóház még mindig nem intézkedett az egészségügy finanszírozását illetően. A családorvosoknak továbbra is mindenről – az asszisztens és a takarító fizetéséről, a havi számlák törlesztéséről, az egészségügyi felszerelések biztosításáról, a különböző szoftwerek beszerzéséről, fertőtlenítésről – kellene gondoskodniuk, a saját bérükből, amelyet ráadásul 27%-al csökkentettek. Másrészt az elnök azzal érvel, hogy az új szerződés 20 vizsgálatot szabna meg naponta, még akkor is, ha az illető személyek/betegek a Biztosítóház által vannak bebiztosítva.

Share this post

PinIt
scroll to top