Vízözön Jedden: 50 embert kellett kilakoltatni, 200-an szorultak segítségre

50 embert kellett kilakoltatni és csaknem 200 ember szorult segítségre ma reggel, azután, hogy tegnap éjszaka vízözön zúdult végig Jedd községben. A tegnap éjjeli vihar 25 házat rongált meg, és csaknem 50 háztartást tett tönkre a községben, derült ki a Maros Megyei Prefektúra közleményéből.

A kutak vízhordalék lerakódása miatt 4 település maradt ivóvíz nélkül (Jedd, Marosagárd, Kebeleszentivány, Kebele), ezek mellett a vihar csaknem 40 hektár termőföldet és 20 hektár kaszálót tett tönkre.

Alexandru-Petru Frătean, Maros megye prefektusa elrendelte a háztartások egészségügyi kivizsgálását, az elhullt állatok begyűjtését és a kutak fertőtlenítését. Ugyanakkor a lakosok ivóvíz utánpótlásban részesülnek. Azonnal megkezdték a szemét eltakarítását és a sáncok kipucolását.

Jedden csaknem 100 ember maradt fedél nélkül, ők élelmet, ivóvizet és ruházatot kapnak. A kár felbecsülése még folyamatban.

A marosvásárhelyi tűzoltók éjszakája sem volt nyugodt, a város több utcájában kellett kiszivattyúzni a vizet az elöntött pincékből. A Szakszervezetek Házának pincéjét is elöntötte a víz, de információink szerint nem menekült meg a Mures Mall parkolója sem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután, 18.00 óráig rendelte el a sárga kódjelzést.

Fotó: prefecturamures

Share this post

PinIt
scroll to top