Dorin Florea vendége lesz Klaus Johannis a fekete március évfordulóján

Az 1990-es marosvásárhelyi román-magyar tömegverekedésnek öt halálos áldozata (2 román, 3 magyar) és több száz sebesültje is volt.

DORIN FLOREA

A több napig tartó zavargásoknak március 21-én lett vége, amikor is a román hadsereg helyreállította a rendet. A történteknek nagy visszhangja volt mind a romániai és magyar, mind pedig más külföldi sajtóban.

Az idén szervezik a véres összecsapások 25. évfordulóját. Ekkor sor kerül egy etnikum közti kapcsolatokról szóló kollokviumra, amelyre Dorin Florea, marosvásárhelyi polgármester, magát az államfőt hívta meg. A marosvásárhelyi egyetemek közreműködésével kerül megszervezésre a kollokvium. Dorin Florea azért tartotta fontosnak, hogy Klaus Johannis elnök is részt vegyen a rendezvényen, mert szerinte az ő szavára hallgatnak a legtöbben Marosvásárhelyen, hiszen városunkban még ilyen nagy számban nem szavaztak elnökválasztáskor, mint a tavaly tették a vásárhelyiek Johannisra.

A polgármester kijelentette, hogy van még tapasztalata ilyen események lebonyolításában, hiszen 1997-ben Marosvásárhelyen találkozott Emil Constantinescu román és Göncz Árpád magyar államfő, ő akkor Maros megye prefektusa volt.

Forrás: maszol.ro

Share this post

PinIt
scroll to top