Idén is megszervezték a Gernyeszegi Nyári Egyetemet

Az Arché Egyesület a Teleki Kastély Egyesülettel közösen 2016. július 19. és 29. között újra megszervezte a Gernyeszegi Nyári Egyetemet. Az interdiszciplináris nyári egyetem ötvözi a kutatást, a megfigyelő és az elemző munkával, a projekt fő célja egy revitalizációs stratégia kidolgozása a gernyeszegi barokk kastély és a hozzá tartozó birtok számára.

Teleki

A nyári egyetem lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy műhelygyakorlatokon keresztül megértsék a műemlékek helyzetét és megtanulják, hogyan kell elkészíteni, mire kell figyelni egy műemlék épület számára készülő újjáélesztési terv kidolgozásakor. A nyári egyetem 10 napja alatt a résztvevők elméleti és gyakorlati képzést is kaptak vegyes csoportokban dolgozva, amelyek tagjai között voltak építészek, szociológusok, művészettörténészek, közgazdászok, tájépítészek és turizmus szakon tanuló diákok. A csoportok munkáját szakkordinátorok segítették, és minden szakterület egy-két neves szakembere is bekapcsolódott a startégia kidolgozásába.

A projekt fontos része volt, hogy a helyi közösséget is bevonják a revitalizációs folyamatba. Ennek érdekében a tábor keretében készítettüek egy szociológiai tanulmányt, amely azt vizsgálja majd, hogy hogyan viszonyul a lakosság a kastélyhoz, illetve szerveztek egy fókuszcsoportot is, ahol a tábor résztvevői és a lakosság egyes tagjai közösen vitatták meg az elképzeléseiket a kastély szerepéről és hasznosítási lehetőségeiről.

A nyári egyetem alatt egy tanulmányi kirándulást is szerveztek a vajdaszentiványi és a görgényszentimrei kastélyhoz és Szászrégenbe. A tanulmányi úton műemlékek helyreállítására, újrahasznosítására vonatkozó terveket vagy megvalósult ötleteket ismerhettek meg a résztvevők.

A Gernyeszegi Nyári Egyetem az ARCHÉ Egyesület és a Teleki Kastély Egyesület közös projektje, amelyben partnerek a Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem (Bukarest), a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (Kolozsvár), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara, a Maros Megyei Múzeum, a PONT Csoport és a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókja.

A projektet a Román Kulturális Alap és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala finanszírozza.

Közlemény

Save

Share this post

PinIt
scroll to top