Kelemen Hunor: Dragneának új jelöltet kell megneveznie; az RMDSZ szavazata az új kormányfőjelölt személyétől függ

Liviu Dragneának mást személyt kell javasolnia a kormányfői tisztségre Sevil Shhaideh helyett. Az RMDSZ támogató szavazata az újonnan javasolt jelölt személyétől függ – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A szövetségi elnök úgy fogalmazott: nem hinné, hogy Dragnea kétszer egymás után ugyanazt a kormányfőjelöltet nevezné meg, mert ‘ha egyszer már elutasították Sevil Shhaideh asszony személyét, akkor másodszor is el fogják.’

Úgy vélekedett: nem kerül az Alkotmánybíróság elé a miniszterelnök kinevezésének kérdése. ‘Az államfőnek joga van igent is, nemet is mondani. Ha a Szociáldemokrata Pártnak több mint 50%-a lenne, akkor talán kicsit más lenne a helyzet, de amennyiben a jelölés nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel vagy a NATO-szövetségeseinkkel való viszonyunkat érinti, akkor mindenképpen változik a dolgok állása’ – tette hozzá az RMDSZ vezetője.

Klaus Iohannis államfő visszautasította a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) javaslatát arra vonatkozóan, hogy Sevil Shhaideh-t nevezze ki a miniszterelnöki tisztségbe. Az államfő arra kérte a PSD-ALDE szövetséget, hogy javasoljanak más kormányfőjelöltet.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top