Medvék jártak a Somostetőn

Medvecsaládot láttak nemrég a marosvásárhelyi Somostetőn sétálók, ezt viszont nem az ott található állatkertben, hanem a szabadban. A szakemberek arra intenek, hogy alkonyat után ne merészkedjünk az erdőbe egyedül, a sportolóknak sem ajánlott a késő esti edzés a környéken.

medve

A különös látványt a szemtanúk azonnal jelentették. Az állatkert igazgatója a helyszínre sietett, leellenőrizni, hogy nem a rácsok mögül szabadultak ki a vadak.

„Én rögtön feljöttem, körbejártuk az őrrel meg az éjjeli gondozóval, hál’Istennek nem láttunk semmit, tehát mi gyakorlatilag nem találkoztunk, kárt nem tett az állatkertbe, hál’Istennek nem jött be a kintröli medve.” – nyilatkozta Kopacz András, az állatkert igazgatója.

A medvék párzási időszaka hamarosan beáll, az sem kizárt, hogy a vadakat az állatkertbeli hímek morgása csalogatta oda.

„Az emberek egy medvét két boccsal láttak, ezek már elég nagyok, ivarérettek, az anyaállattól való elválás előtt állnak. Ilyen helyzetekbe azért még az anyamedve amennyiben veszélyt észlel agresszívvé válhat” – nyilatkozta Muica Emil Pompei, a Maros Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesületének elnöke.

Legtöbb esetben az emberek nem veszik észre amikor medvével találkoznak, az állat ugyanis rejtőzködő életmódot él. A vadat viszont komolyan érinti az eset, mondja a szakértő.

A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy alkonyat után mellőzzék az erdőbeli sétákat. A Somostetőn sportolóknak sem ajánlott a késő esti edzés, amennyiben elengedhetetlen, próbálják meg ezt csoportosan végezni.

Forrás: Erdély TV

Share this post

PinIt
scroll to top