Porckopás lehet az irodai munka következménye?

Manapság, amikor szinte nincs is olyan feladat, melyet ne intézhetnénk el a számítógép és az internet segítségével, munka kapcsán is egyre többen ülnek nap mint nap a PC előtt. A következmény sok esetben nem más, mint a mozgásszegény életmód és annak minden egészségügyi kockázata. Sokan akár napi 8-10 órát is íróasztal mellett ülnek, nyilvánvaló tehát, hogy ez előbb vagy utóbb, de biztosan rányomja a bélyegét az egészségi állapotra. A hátfájás legalább olyan gyakran jelentkezik az érintetteknél, mint a testmozgás hiányából is fakadó porckopás.

irodai-munka-porckopas

De mégis mi a megoldás akkor, ha a megélhetést biztosító munka íróasztalhoz kötött? Van mód arra, hogy megőrizzük egészségünket, és az ízületi panaszok is később érjenek utol bennünket? Az izuletor.hu csapata a porckopás megelőzése és a tünetek enyhítése érdekében is az aktív mindennapokat javasolja. Legalább munka után töltse szabadidejét aktív pihenéssel, ez nem csak a stressz kezelésében, de a mozgásszervek egészségének megőrzésben is sokat segíthet.

Munka után legalább fél óra sport javasolt!

Amikor a nap nagy részét munkával töltjük, legtöbben bizony nehezen vesszük rá magunkat a sportolásra. Ez pedig fontosabb lenne, mint azt sokan gondolnák, hiszen a testmozgás számos területen segíthet. Hatására szellemileg és testileg is felfrissülhetünk, ráadásul ellensúlyozhatjuk az irodai munka hátulütőit is. Az edzés egyébként a stressz oldásának szempontjából is remek választásnak bizonyul. Már napi fél óra intenzív mozgás is sokat segít az egészség megőrzésében, de érdemes hetente néhányszor többet is rászánni az aktív szabadidő eltöltésre.

Ha régóta nem mozgott, úgy már az is jó döntés lehet, ha kezdetnek az autó helyett a sétát választja hazafelé.

A tempós sétát a későbbiekben felválthatja az ütemes kocogás hétvégenként, idővel pedig egyre több és aktívabb mozgást fog kívánni szervezete, ahogyan ráérez annak előnyeire. Az úszás korosztálytól függetlenül kitűnő választásnak bizonyul, ugyanis kíméletesen mozgatja át az egész testet, és garantáltan nem károsítja az ízületeket. Ha az otthoni saját testsúlyos edzés vagy a konditermi mozgás mellett tenné le a voksot, akkor is nagyon fontos, hogy odafigyeljen a fokozatosságra. Ilyen módon elkerülheti a túlerőltetésből fakadó sérüléseket és az ízületi gyulladást.

Nem mindegy, milyen környezetben dolgozik!

Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy saját maga rendezheti be irodai környezetét, úgy érdemes a számítógépasztal és az irodai szék kiválasztására fokozottan ügyelnie. Nem mindegy az sem, milyen helyzetben tevékenykedik. Fontos, hogy munka közben derékszöget zárjanak be karjai és lábai, de derekára is célszerű ügyelnie a későbbi fájdalmak elkerülése végett.

Vannak speciális párnák, melyek kifejezetten a derék megtámasztására szolgálnak, de jó választás lehet erre a célra egy törölköző vagy egy kisebb pléd is. A monitort szemmagasságban helyezze el, gépelés, munka közben pedig törekedjen az egyenes testtartásra. Legalább óránként javasolt felkelnie a gép elől és átmozgatnia magát, ebédszünetben megéri járni is egyet.

A porckopás megjelenésének folyamata lassítható, ha odafigyel az egészséges életmódra, és az ülő munka mellett a rendszeres testmozgásra is törekszik. Ne feledje, saját maga tehet legtöbbet a fájdalmak elkerülése végett, ebben pedig az életmódváltás nagy segítséget jelenthet.

Share this post

PinIt
scroll to top