Dióhéjban a memóriazavarokról

Teljesen rendben van, ha néha elfelejtünk vagy megfeledkezünk egy-egy dologról. De elfelejteni azt, hogy hogyan kell a kulcsokat használni, hogyan kell telefonon tárcsázni vagy hogyan is kell hazajutni, súlyos memóriazavar jelenlétére utalhat.

alzheimer

Memóriazavarokat többek közt okozhatnak bizonyos gyógyszerek, stressz, szorongás, depresszió, fertőzések, pajzsmirigy-, vese- vagy májbetegségek, B12 vitaminhiány, agyi értörténések vagy az agy különféle megbetegedései, nem megfelelő táplálkozás vagy nem elengedő vízfogyasztás, fejsérülések, rendszeres alkoholfogyasztás. Ezeknek nagy része megelőzhető, vagy kezelhető állapot, amit érdemes nem elhanyagolni, mert a legtöbb esetben, a probléma minél hamarabbi és helyes megoldása a memóriazavart is megoldja.

Az öregedés egyaránt érinti testünk minden porcikáját, az agyunkat is. Az természetes öregedéssel járó feledékenységre jellemző:

  • néha elfelejtjük mit is akartunk mondani,
  • időről időre elfelejtjük, hogy hol van a dolgaink helye,
  • több időt vesz igénybe új dolgokat megtanulni.

Akkor kell aggódni, ha a feledékenység, memóriazavar a mindennapi életet, tevékenységeket akadályozza. Mindenképpen kérdezze ki orvosa véleményét, ha:

  • ismételten, rendszeresen gondot okoz az, hogy nem tudja milyen nap vagy évszak van,
  • ismételten előfordul az, hogy közeli családtag vagy közeli barát neve nem jut eszébe,
  • ismerős helyen eltéved,
  • dolgokat rossz helyre tett vissza, és  képtelen felidézni, hogy hogyan és mikor tette oda őket,
  • az emberek gyakran megjegyzik, hogy feledékenyebb.

A demencia (szellemi leépülés, értelmi hanyatlás, elbutulás), a gondolkodás, memória és ítélőképesség hanyatlására, romlására vonatkozó tünetegyüttest jelenti. Személyiségváltozás, magatartásváltozás is kísérheti, az önellátó képesség fokozatosan romlik. A demenciák leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Megtalálni a demencia okát és megfelelő kezelést időben alkalmazni segíthet abban, hogy a beteg hosszabb ideig megőrizhesse önállóságát, felépítse a megfelelő gondozói és segítői hálózatát, saját gondozásáról döntéseket tudjon hozni, elintézze hátramaradt dolgait.

A befolyásolható kockázati tényezők közül a szélütés kilencszeresére fokozza a demencia kockázatát. A  magas vérnyomás, a cukorbetegség, az erek érintettsége révén hozzájárulhat a  demencia kialakulásához, ezért az ilyen krónikus betegségeket fontos időben kezelni, még ha nem is okoznak még panaszokat. Az alkohol, drogok fogyasztása és a dohányzás szintén hozzájárulhatnak a szellemi hanyatláshoz. A gondolkodási képességek megtartását, védelmét segítő tényező az intellektuális munka és szellemi aktivitás. Ezért nagyon fontos az egészséges életmód kialakítása már fiatal korban.

dr. Birtalan Katalin
Elmegyógyász szakorvos

Share this post

PinIt
scroll to top