Családbarát közösségi könyvtárral bővült a RITTE Egyesület

2008 óta szervezünk gyerek tevékenységeket. A Manóműhely gazdag programokkal, egyre nagyobb céltömeget sikerült megszólítson.

A családbarát kezdeményezéseink következtében, a 2019-es terveinket sikerült maradéktalanul teljesítenünk. Leltárunk több mint 250db szak-, mesés- és egyéb könyvekkel, lexikonokkal bővíteni, melyekből közel 170db-ot a Bethlen Gábor Alap 2019-es támogatásának köszönhetően sikerült beszerezzünk. E könyvek beszerzése és használata pozitívan hatott úgy a gyerekekre, mint a foglalkozásokat vezetőkre egyaránt.

Az újonnan érkezett könyveknek köszönhetően megnőtt az olvasási vágy. A környezetismereti kislexikonoknak és határozóknak köszönhetően több beltéri tevékenységet is kültériesítettünk, és havi legalább 1 portyát is bevezettünk, ahova a gyerekek magukkal hozták az új növény-, rovar-, gyógynövény-, pók-, és egyéb határozót, a vezetők pedig az új csoporttevékenységi vagy a meséskönyvek egyikét. A kültéri tevékenységek sokkal változatosabbak voltak, tematika függvényében saját, tanintézményi, egyházi kertekben vagy közeli réteken, erdőkben zajlottak. A közel 250db könyv nagy sikernek örvendett, mint tematikailag mint korosztályilag elég változatosak, a kis anyagi keret miatt igyekeztünk odafigyelni minden, általunk foglalkoztatott korosztályra, beleértve vezetőinkre is akik szakkönyveket böngészhetnek. A szülők részéről több kérés is érkezett kölcsönzés végett, azonban ezt egyelőre nem áll módunkban megoldani, sokkal fontosabbnak tartjuk a szocializálódást, olvasó sarkok bővítését, felolvasó délutánok szervezését. Az év során megsokszorozódott kültéri tevékenységeinknek köszönhetően, a friss levegő is nagy támogatást nyújtott, úgy a résztvevők, mint mi is feltöltődtünk. Kivétel nélkül minden tevékenységünk energiával telten zajlott. Voltak olyan alkalmak amikor a szülők meglepődve nyugtázták, hogy a gyerekük Petőfi verset, Benedek Elek mesét vagy épp valamely lexikont olvasta megállíthatatlanul.

Terveinkhez képest kétszer annyi könyvet sikerült beszerezzünk, melyeknek mindenki nagyon örvendett, gyakorlatilag nem volt tevékenységünk valamilyen könyv használata nélkül. Mindent összevetve a projektünk nagyon jól sikerült, több alkalmat kültériesítettünk, és több helyszínre is eljutottunk.

A rendezvényeken bevezetett könyvhasználat (így a meseolvasás, lexikonok és határozók használata, vers vagy dal tanulás, stb.) nagy sikernek örvendett. A beszerzett több mint 250db könyvet az év során közel 800 gyerekkel, 25 oktatóval és vezetővel használtunk. Összesen 10 típusú műhelyt szerveztünk (Felkészülni! Kész!Farsang!- Farsangi maszkok készítése; Kerti Manó-Ismerkedjünk a növényekkel, tavaszi kertek; Nyuszi Hopp! hagyományos tojás festési technikák; Ajándék készítés Anyák napjára (tulipános láda); Gyerek napi programok,népi játékok és kézműveskedés; Manó ECO sátor-kézműves Workshop; Manó a forgalomban közúti jelzésekkel való ismerkedés; Őszi Manó Műhely; Adventi naptár és koszorú készítés; és végül a Karácsonyi Manó Műhely). Minden Műhelyre több felkérésünk is volt óvodák, iskolák és egyházak részéről egyaránt. Összesen 10-szer szerveztük saját helységünkben (beltérben) és 6-szor kertben, mezőn vagy erdőn (kültéren), illetve 43-szor voltunk meghíva “kiszállásra”. A BGA-nak köszönhetően összesen 51 tevékenységen használtuk könyveket, 5-el nőtt a kültéri tevékenységeink száma. Úgy a résztvevők, mint a RITTE Egyesület tagjai egyaránt nagyon hálásak, a Bethlen Gábor Alap támogatása nem volt hiábavaló. Köszönjük!

A projekt közvetlen részesei a gyerekek voltak, pontos nyilvántartásunk nincs, de éves viszonylatban 1400 körülire becsüljük.

Rendezvényeink nagy sikeréét kiemelten hálásak vagyunk a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, a TIBOO KFT, az ARTEZI KFT, az IC Development KFT és a Fomco KFT támogatásaiért!

Közvetlen támogatásban részesült összesen 36 szervezet. Ide tartoznak az Óvodai, a Kisiskolai és a Kiscserkész csoportok, és nem utolsó sorban a RITTE Egyesület. Közvetett támogatásban részesültek az óvónők és tanítók, a cserkészvezetők, a gyerekek szülei és hozzátartozói, akik nemcsak a késztermékeknek, hanem gyerekeik szabadidejének hasznos kitöltésével is gazdagodtak. Ugyancsak közvetetten élvezhette a támogatást az összes Oktatási és Egyházi intézmény, melyek csak beleegyezésüket kellett adják, és cserébe népszerűséget és színvonalas programokat kaptak. Ugyancsak közvetetten részesült a Forgatag családi fesztivál, mely színvonalát emelték a gyermektevékenységeink.

A rendezvényt a továbbiakban is folytatni kívánjuk.

Imreh Barna
RITTE Egyesület elnöke

Share this post

PinIt
scroll to top