A hangmasszázs titkairól, gyógyító hangok és rezgések – Interjú Regős Csaba hangmasszőrrel

A rohanó hétköznapokban ha úgy érzed, hogy nyakon csípett a stressz, és csak cipeled magaddal, mint egy nem kívánt útitársat, akkor egy karnyújtásnyira van Tőled az a módszer, amely segít relaxálni, felfrissülni és megszabadulni a hétköznapi terhek súlyos batyujától.

hangtal-terapia-regos-csaba2

Regős Csaba masszőr, hangmasszőr, aki segítő kezet nyújt egy itthon még alig ismert, ugyanakkor hatásos és könnyed módszerrel!

Milyen tapasztalatok irányítottak a stresszkezelés és megelőzés irányába?

Eddigi életem során volt alkalmam megismerkedni a stresszes életmóddal. Több mint 15 évet dolgoztam banki és pénzügyi területen vezetőként, így nem csak a saját stresszemet sikerült megélnem, hanem a kollégáim mindennapi problémáit is. Megtapasztaltam, hogy milyen alattomos „gyilkos” tud lenni a stresszes életmód és mennyi embert tönkretesz. Mivel a segíteni akarás mindig is bennem volt, olyan lehetőséget kerestem, amely során amellett, hogy hasznára lehetek másoknak, én is kikapcsolódom és feltöltődöm. Így tanultam meg masszírozni, lassan húsz évvel ezelőtt. Mostanra megtapasztaltam, hogy nincsenek véletlenek. Ha visszagondolok, azokra a dolgokra, amelyeket negatívan éltem meg a múltban, idővel értelmet kaptak és kiderült róluk, hogy előre vittek az életutamban. Végső soron a banki munkakör megszűnésének köszönhetem, hogy mára boldogan és kiegyensúlyozottan élhetek, stresszmentesen.

Melyek azok a módszerek, amelyekkel segíted a hozzád forduló vendégeket?

A masszírozás mellett nyitott voltam olyan módszerek iránt is, amelyek még hatékonyabbá teszik az ellazulás folyamatát. Így találtam rá a Peter Hess Akadémia által oktatott hangmasszázsra, amellyel már nem csak kívülről tudom átmasszírozni a testet, hanem a rezgések segítségével a legmélyebb zsigerekig biztonságosan tudom segíteni az ellazulást és a méregtelenítést.

A test határain túl, mindig is éreztem egy számomra megfoghatatlan és ismeretlen energiateret, amely az embereket körülöleli. Sok vendégem adta azt a visszajelzést, hogy egy masszázs során nem csak a testét, hanem a lelkét is átmasszírozom. Az ilyen jellegű visszajelzések jó érzéssel töltöttek el és arra ösztönöztek, hogy megismerkedjek az energetikai módszerek alapjaival. Épp a Japánból hazatérő Dr. Ilyés Zsolt Reiki oktató volt az, aki segített abban, hogy még tudatosabban megismerjem az emberi test fizikai, lelki és energetikai működését és segítségével elsajátíthattam azt a módszert, amely megkoronázta az eddigi tapasztalataimat a masszázs és hangmasszázs terén.

A masszázs, hangmasszázs vagy a Reiki által, minden vendégünk megtalálhatja a számára legideálisabb stresszkezelő módszert.

Itthon Erdélyben talán a hangmasszázs a legkevésbé ismert módszer. Honnan származnak a kezeléshez használt hangtálak?

A hangtálak a keleti kultúrából származnak, elsősorban Japánból, Kínából, Tibetből és a Himalája vidékéről. Számtalan méretű, alakú és ötvözetű hangtál létezik. Legismertebbek a kör alakú tibeti, nepáli és indiai bronztálak. Pontos eredetük, valamint felhasználásuk módja máig nem tisztázott. A legendák szerint ételeket, áldozati adományokat tároltak bennük. Olyan vélekedés is létezik, mely szerint a hangtálak a bön-sámánizmusból (Tibet eredeti vallása) kerültek a buddhizmusba, és eredetileg gyógyításhoz és meditációs szertartásokhoz használták őket. Ma elsősorban meditációknál alkalmazzák. Mára a tudomány bizonyította, hogy a hangtálak által keltett rezgések és hangok az agyhullámokat alpha és tetha állapotba hozzák, amelyek a mély ellazulás és a meditatív állapot elérésének feltételei.

Hogyan mentődött át ez az ősi tudás és tapasztalat az újkori gyógyításba?

Peter Hess (mérnök, fizikus, a hangmasszázs „feltalálója”) kutatásokat végzett a rezgésekkel kapcsolatban Nepálban, Tibetben, valamint Indiában, ahol rátalált a hangtálakra, felismerte a bennük rejlő terápiás lehetőségeket és kidolgozott egy vibroakusztikus módszert a hangtálak segítségével, melyet hangmasszázsnak nevezett el. Több éves munka eredményeként készítették el a Peter Hess® terápiás hangtálakat. Számtalan kísérlet és vizsgálat bizonyítja, hogy ezek a tálak megfelelnek a terápiás munka magas minőségi követelményeinek. A Peter Hess® terápiás hangtálak a mai napig is kézzel készülnek Nepálban, kiváló minőségű bronzból, amit tradicionális módon további fémekkel ötvöznek.

Az elkészült hangtálakat szigorú szabályoknak megfelelően vizsgálják be és ellenőrzik, hogy optimális hang- és rezgésminőségű eszközöket biztosítsanak a kezelésekhez. A különböző Peter Hess® terápiás hangtál típusok, az adott testterületre jellemző frekvenciaspektrumot kínálják.

hangtal-terapia-regos-csaba1

Milyen módon hatnak a hangtálak?

Mivel szervezetünk 70-80%-a folyadék ezért testünk kiválóan befogadja, és továbbítja a hanghullámokat. A rezgések a bőrön keresztül hatolnak testünkbe, az idegrendszeren és folyadék tereken át eljutnak a belső szervekhez, izmokhoz, megmozgatva és átmasszírozva a mintegy 100 billióra becsült sejtet. A tálak által közvetített kellemes, vibráló érzés mellett a rezgések behangolják szervezetünket, helyreállítva energetikai tervrajzunk eredeti minőségét.

A hangmasszázs könnyen és gyorsan, bármilyen technika alkalmazása nélkül juttat kellemes, ellazult, ún. relaxáló állapotba. Ez az alvás és ébrenlét közti nyugalmi állapot köztudottan jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre.

A Peter Hess® hangmasszázs során agyműködésünk kikapcsol minden készenléti, vagy stresszállapotot, s megtörténik az elengedés, a teljes lazítás. Boldogságérzet árad szét bennünk, energetikailag töltődünk ilyenkor, s a többszöri kezelések hatására erősödik többek között az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképességünk, a kreativitásunk, a kiegyensúlyozottságunk.

Melyek azok a jótékony hatások, amelyek leggyakrabban előfordulnak? Milyen esetekben van leginkább kereslet erre a típusú módszerre?

A Peter Hess® hangmasszázsnak köszönhetően nagyon sok jótékony hatást ismerünk. Néhány ezek közül:

 • ellazít, pihentet, kikapcsol, felfrissít, oldja a stressz okozta feszültséget;
 • javítja a testérzékelést;
 • enyhíti a nyak, váll, hát, deréktáji izomfájdalmakat;
 • hozzásegít az alhasi görcsök oldódásához;
 • támogatja az egészséget: harmonizál, regenerál, vitalizál;
 • erősíti az immunrendszert, beindítja az öngyógyító folyamatokat;
 • javítja és elmélyíti a légzést;
 • segíthet az alvászavarok megszüntetésében;
 • segít az emésztés szabályozásában;
 • erősíti az önbizalmat, öntudatot, motivációt, kreativitást;
 • segíti az elengedést;
 • oldja az energiablokkokat;
 • gyermekeknél: nagyon jó eredménnyel hasznosítható viselkedési rendellenességek (pl. szorongás, emocionális visszavonulás, agresszió, túlmozgás), tanulási nehézségek (pl. figyelem, koncentrálóképesség zavara), illetve kommunikációs zavarok esetén;
  meddőség esetén;
 • szülésre való testi, lelki, szellemi felkészítésre.

Minden olyan esetben javasolt a hangmasszázs, amikor valaki szeretne egy kicsit kikapcsolni, visszavonulni a Világ rohanásából, szeretne egy kicsit megpihenni. A hangmasszázs hozzásegít az ellazuláshoz és aktiválja a szervezet öngyógyító folyamatait, így éri el jótékony hatásait. A Vitalis Központ keretén belül krónikus betegek orvosi felügyelet mellett is részesülhetnek ezen alternatív módszer jótékony hatásaiban, kedvezményes áron. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a hangmasszázs nem helyettesít semmilyen orvosi vagy terápiás kezelést! Bizonyos betegségek és patológiás állapotok, mint például az akut megbetegedések, a várandósság első 12 hete, szívritmus szabályozó, epilepsziára való hajlam, daganatos megbetegedések esetén szigorúan ellenjavallott a módszer alkalmazása.

hangtal-terapia-regos-csaba3

Ha jól értettem a masszírozással kezdted évekkel ezelőtt. Társítható-e a három módszer?

Igen, így volt. A masszírozás volt az első lépés. Az alap svéd masszázsba idővel belecsempésztem másoktól megtanult fogásokat, így az évek során kialakult egy speciális energetizáló masszázs, ami egyszerre tartalmaz frissítő, lazító, relaxáló és energetizáló elemeket. Amikor pedig rám talált és jobban megismertem a hangmasszázst arra jöttem rá, hogy tökéletesen társítható egymással a két kezelés. A masszírozással egy erőteljesebb, dinamikusabb érzetet érek el, a hangmasszázzsal pedig lágyan, sejtszinten is áttudom masszírozni az egész testet. Azok pedig akik nyitottak a még finomabb rezgésekre, a Reiki nyújt optimális töltődést. Sok olyan visszajelzést kaptam már, hogy pl. a hangmasszázs hozzásegített embereket ahhoz, hogy érzékenyebbek legyenek a finomabb energiákra is, és így a hangmasszázs után sokkal jobban érzik a Reiki energia áramlását. Röviden összefoglalva, a három módszer optimálisan egészíti ki egymást.

Milyen terveid vannak az elkövetkező időszakra?

Szeretnénk minél nagyobb körben megismertetni az érdeklődőkkel a hangmasszázst. Novembertől a Vitalis központ keretén belül tervezünk hangtálakkal vezetett meditációkat, hangfürdőt. Óriási az igény arra hogy az emberek saját kezükbe vegyék a stressz kezelését és erre nagyon jó lehetőséget biztosít majd a vezetett meditációk során elsajátított készség amely aztán egyénileg otthon is igény szerint alkalmazható. A hangfürdőről itt olvashatsz bővebben.

Zárógondolatként mi az amit üzennél az olvasóinknak?

Receptet az élethez nem tudok adni, ugyanakkor tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy ha a stressz szegődik mellénk útitársnak és sokáig cipeljük a hétköznapi terhek batyuját, bizony testünk és lelkünk meggörnyed. Életünk arra hivatott, hogy életutunkat könnyedén, boldogan és szeretetben járjuk és ha időnként akadályokba is ütközünk, találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb módszert, hogy ezekkel szembenézzünk és megoldásokat találjunk. Az első lépés lehet, hogy észre vegyük a minket körülvevő megannyi apró csodát és legyünk ezekért hálásak. Hajlamosak vagyunk ezeket csak akkor meglátni és értékelni, amikor már elveszítettük, pedig ott vannak körülöttünk. Az általunk javasolt technikák titka abban rejlik, hogy megtanít elcsendesedni, testben és lélekben tudatossá válni.

Bővebb információk a módszerről és terápiás lehetőségekről itt található.

Share this post

PinIt
scroll to top