Mert nő és nem tud vezetni… mondanák a férfiak

no-vezet

Hányszor hallottad a férfiak szájából, hogy a nők nem tudnak vezetni? És ugyanezt a nők szájából? Marika és Tünde ma a női vezetőkről írt. Várjuk a hozzászólásod!

Mihály Mária Ibolya – Mert nő és nem tud vezetni… mondanák a férfiak

Mihály Mária IbolyaNők a volánnál… úgy érzem most egyből lelövöm a poént. Szerintem léteznek jó női sofőrök is, ugyanúgy, ahogy léteznek férfi kevésbé jó sofőrök. Hogy a nők nem tudnak vezetni, ez már egy úgymond betokosodott sztereotípia!

A különbségek ott adódnak, hogy a férfi többre értékeli az autót, mint a nő, mármint több jelentőséget adva neki. Javítgatja, pepecseli, szívéhez nőtt… Érti működését, érdekli , így talán jobban ki tud jönni egy adott helyzetből , vagy jobban tud teljesíteni egy adott helyzetben, mint egy nő. Gondolok itt olyasmire, hogy ritka férfi az, aki például lefullasztja a motort! Nőknél, ez olyan, mint a „jónapot”…:). Ritka látni olyan férfi autóvezetőt, aki nem tud, vagy nehezen tud hegyről indulni… nőknél szintén „jónapot”. Nehezebben parkolunk, nem tudunk gumit cserélni, hol kell nézni az olajszintet? Ja ott? Hol a ködlámpa? Van olyan, hogy ködlámpa? Na jó, mire való a kuplung? Ja, arra!  Minek kell azt nekem tudni? Kiszállok, látják nő vagyok, csak segít valaki… Nyomom a gázpedált, s mind csak előre, dudálni tudok, elég az nekem… Ez az átlag felfogás, és valljuk be, nagyjából így is van. De ismétlem, nem lehet általánosítani. Vannak nők, akik igenis tudják mindezeket! Merem remélni, hogy többen, mint akik nem. 🙂

Velem történt, a tegnap este. Kétsávos út. Átjárón lelép egy utcagyerek. Egyes egyedül, nincs egy méter magas az egész gyermek, kezét magasba emeli, integet. Anélkül is láttam, megállok, elmosolyodom. Olyan viccesnek tűnt, ahogy hadonászik a kezével. Öt másodperc  múlva megfagy bennem a vér… a másik sávon, egy hölgy, hajszál híján elgázolja. Na most nem azért , mert nő, de …. mit gondolt miért álltam meg? Még csak nem is lassított.  És átjáró. Fel se fogta!

Szintén mostanában jártam meg. Sietek munkába, nagy a forgalom. Nem haladunk sehogy sem. Valahogy előre törtetem magam, kerülgetünk, de kit, mit? Hát egy férfi , felragadva a kormányra, úgy néz ki az ablakon, megy harminccal az ötvenes sebességhatárnál, s még a sávot sem tudja eldönteni melyiken menjen. Leginkább mindkettőn ment egyszerre.

Ilyen eseteket biztosan mindannyian tapasztaltunk, vagy hallottunk. Azonban nyersen fogalmazva, a vezetni tudás vagy nem tudás is egyéntől függ szerintem. Az autót érezni kell… tudni hol az eleje, hol a vége, milyen széles, hogy fog a fék stb, stb. Mi irányítjuk, nem az autó minket. Maga a vezetés pedig nem csak abból áll, hogy nyomjuk a gázt, s forgatjuk a kormányt. Én személy szerint több mechanikát is tanítanák a sofőriskolában. Mert ugye a férfit érdekli s megtanulja úgyis, az alapvető dolgokat legalább. De ha a nőnek nem kelti fel az érdeklődését, akkor honnan tanulja meg az őket? Amíg nem tudja mire jó a kuplung, honnan tudná s értené, miért is fullasztja le? Mert nő és nem tud vezetni… mondanák a férfiak.

Maradjunk abban, hogy mindenkinek megvan a saját vezetési stílusa. Általában a nők óvatosabbak, többet tétováznak, lassabban hajtanak, de az még nem jelenti azt, hogy kevésbé jó sofőrök.  Adottság, tapasztalat és talán még stílus kérdése is, hogy ki nevezhető jó autóvezetőnek. De semmiképp sem a nemi hovatartozás dönti el. Szerintem… Nem muszáj egyetérteni ám! 🙂

Ne felejtsük el, a cél az, hogy biztonságban, épségben eljussunk oda ahova indultunk!

Lakó Péterfi Tünde – Fogd meg azt a kormányt!

Lakó Péterfi TündeFérfi: Életem, akkor kezdjük. Tedd a lábad a kuplungra, és indíts.
Nő: Lábbal kell indítani? Ezt nem is tudtam!
F: A lábaddal és a kulccsal, szívem.
N: Jó. Hol látsz itt kulcsot?
F: Ott a kezedben, drágám.
N: Melyik, te? Az én kezemben egy kütyü van, ez nem kulcs!
F: De igen, kedvesem, az egy kulcs. Nézd, ide kell bedugni.
N: Nahát… ki látott már téglalap kulcsot?? Megvan. Bedugtam.
F: Most nyomd a kuplungot. A másik lábad legyen a gázpedálon.
N: A bal?
F: Nem, életem, nem az, a másik bal lábad. Most nyomd a gázpedált, és finoman engedd vissza a kuplungot. Neeem! Ne a féket nyomd!
N: Ne csináld már, Béla, a fék itt van a bal kezemnél!
F: Az a kézifék! És az is a másik bal kezednél van!
N: Na, jó, én nem értem a logikádat! „másik bal lábad, másik bal kezed…” . Hogy érted ezt? Hülye vagy?
F:Nem, én nem vagyok hülye, de neked két bal kezed, s két bal lábad van! Akkor most folytatjuk vagy nem?
N: (durcásan) Folytatjuk, ha türelmesebb leszel!
F: ( engedékenyen) Jó, édesem, de figyelj jobban.
N: Jó, figyelek.
F: Na, kedvesem, akkor kezdjük elölről. Tedd a kis lábad a kuplungra, a kulcsot fordítsd el, és indíts. Ez az! Látod, megy ez neked! Adj gázt! Válts sebességet! Neeee, ne fékezz! Ne a kéziféket, a sebváltót ragadd meg! Ne olyan gyorsan! Finoman, érzéssel!!! Mit rángatod? Jól van, végre gurulunk…Adj egy kis gázt. Ne olyan sokat! Vedd már le a lábad a gázpedálról!!!! Lassíts!!! Jajjj, te liba, nem látod a kanyart???? Lassíííííííííííííííííííííts már! Mindjárt meghalunk!!! Fékezz!!!!!!!!!!!!!!!! Megbolondultál??
N: Sajnálom, édesem, de a bal lábam mindig ilyen suta volt. Látod, nem tudom mozdítani… Mert ugye nekem két bal lábam van?
F: Lassíts, édesem, dehogy van két bal lábad! Inkább két jobb! Kééérlek, lassíts!
N: S két bal kezem, mi? Na, látod, most nem tudom hova kapjak a két bal kezemmel! Nem tudok semmit csinálni velük! ( Elengedi a kormányt).
F: Fogd meg azt a kormányt! Jajj, megint egy kanyar! Életem, szerelmem, dehogy van két bal kezed! Két, színarany jobb kezed van drágám! Csak állj meg kérlek!!! ( A nő megállítja a kocsit) Te hülye liba! Te szerencsétlen,majdnem mindketten meghaltunk! ( kikapja a kulcsot). Te, te két balkezes! Te kétballábas! Te semmire nem vagy jó! Maradj csak a fakanálnál!
N: Rendben, drágám, a fakanálnál maradok. Csak, tudod, az a kár, hogy a két bal kezemmel, erősen félő, hogy mindent elrontok… Inkább felveszek egy szakácsnőt! Ja, és egy sofőrt… Na, menjünk haza, édesem…

Új rovatunk a két szerző kérésére nem publikálható más oldalon!

Share this post

PinIt
scroll to top