Mozgássérülteknek indult tánccsoport Marosvásárhelyen. Somodi Katalinnal, a csoport oktatójával beszélgettünk

Somodi Katalin neve sokaknak csenghet ismerősen, hiszen ő az egyik alapítója a Dance Art táncegyesületnek, amely nemcsak Maros megye egyik büszkesége, de Romániában is a legsikeresebb tánciskolák egyike. Katalin nemrég egy egyedi kezdeményezéshez csatlakozott, Marosvásárhelyen először kerekesszékes tánccsoport indult, amelynek ő az oktatója.

tanc1

Marosvásárhelyen egyedülálló ez a tánccsoport, honnan jött az ötlet?

A HIFA (a mozgássérültek egyesülete) megnyert egy pályázatot és felkért engem, hogy vállaljam el a csoportot, amit az egyesület alakított ki.

Ezt megelőzően szintén a HIFA felkérésének eleget téve készítettem egy koreográfiát egy kerekesszékes férfi és egy táncoslány számára. Nagy sikernek örvendett a produkció és gondolom innen jött az ötlet.

Milyen volt az első találkozás a program résztvevőivel?

Megvallom őszintén nagyon izgatott voltam, de szerencsére olyan kedves emberek vártak rám, akikkel nagyon hamar összebarátkoztunk és egy igen jó kommunikációs csatorna alakult ki közöttünk.

tanc2

Több éve oktatsz versenytáncot, mennyire volt nehéz átvinni a táncelemeket, hogy azt a tolószékesek is el tudják táncolni?

Mivel láttam élőben olyan sporttánc versenyt, ahol az egyik partner mozgássérült a másik meg nem (ezt kombi kerekesszékes táncospárnak nevezik) és ami igen nagy hatással volt rám, – el is pityeregtem magam-, tudtam hogy nagyon sok tánclépést meg lehet valósítani azoknak, akik lábon vannak, azonban egy kis gondot jelentet számomra, hogy milyen a kerekesszék, hogyan lehet vele forogni, irányt tartani stb. Ezt úgy hidaltam át, hogy én is beültem a székbe és kipróbáltam. Sokszor elképzeltem egy figurát, de amikor a székbe ültem akkor rájöttem, hogy nem kivitelezhető…. én is együtt tanulok és fejlődök a csoporttal.

Milyen táncot gyakorolnak az órákon?

Az első tánc, amit megtanítottam az a bécsi keringő volt, hiszen eléggé ismert és sok érdekes figurát lehet összerakni az alaplépésekből. Kihívást jelentett a tangó, de végül sikerült összehozni egy szép koreográfiát, mindezt a május 27-én megrendezésre kerülő első előadásunkkor be is mutatunk a közönségnek. Ezen kívül vonaltáncokat (amikor mindenki sorokban rendeződve egy irányba táncol) tanultunk. Nemsokára latin táncokkal is megpróbálkozunk.

tanc3

Milyenek a visszajelzések a csoporttól?

A tánc bárki számára terápia… amikor táncolsz elfeledkezel minden gondodról, problémádról. A zenével és a partnerrel való szoros kapcsolat felemeli a lelket, gyógyítja a sebeket. Csodálatos érzés és mindig feltölt energiával, amikor látom, hogy mennyire jól érzik magukat a táncosok függetlenül, hogy mozgássérültek vagy nem, szuper jó a hangulat, sokat nevetünk és mindenki számára kihívás minden találkozó. Csodalatos barátokra tettem szert.

Most lesz az első nyilvános fellépésetek, erről mit lehet tudni?

Május 27-én a városi ligetben, délután 18 órai kezdettel mutatkozik be a Building Bridges Dance csapata (HídÉpítő tánccsoport – a híd a mozgássérültek és a járó emberek közötti kapcsolatteremtés kiépítését jelenti). Itt megismerkedhetünk a csoport tagjaival és megnézhetjük az eddig megtanul táncokat. A csoport táncai között, a Dance Art Egyesület versenytáncosai és amatőr felnőtt táncosai szórakoztatják a nézőket. Úgy érzem, hogy bárki számára tanulságos lehet egy ilyen előadás, én személy szerint nagyon sokat fejlődtem emberileg, mióta ezt az önkéntes munkát elvállaltam, nagy szeretettel teszem.

tanc4

Share this post

PinIt
scroll to top