Zseniális módszer a villámolvasás – Interjú Bakos Kornéllal

Villámolvasás tanfolyamot szerveznek Marosvásárhelyen április 5-én és 6-án, amelynek során a Paul R. Scheele-féle villámolvasás módszerét lehet elsajátítani elméletben és gyakorlatban. A két napos tanfolyam vezetője Bakos Kornél magyarországi agykontroll-oktató, aki 1992 foglalkozik a módszerrel. Vele beszélgettünk.

bakos-kornel

Először lesz villámolvasás Marosvásárhelyen, mire számíthatnak a résztvevők?

Ez egy kétnapos tanfolyam, amelyen egy olyan zseniális módszerrel fognak megismerkedni, amit hát egyrészt, mint tanulási technika használhatnak, másrészt az élet más területein is tudják kamatoztatni. Ez egy olyan információi kezelési mód, ami sokkalta hatékonyabbá teszi az embert, attól, amit eddig csinált általában a hétköznapokban. Ezt fogjuk ott megtanulni. Azt szoktam mondani, hogy az aki odajön és mondjuk semmit nem tud a módszerről második nap végére nincs más dolga, mint hogy hazamegy és csinálja.

Tulajdonképpen hogy zajlik egy villámolvasás tanfolyam?

Általában ez egy csoportos tanfolyam, kiscsoportos azt szoktuk mondani, mert hát léteznek más tanfolyamok, ahol több százan vesznek részt egy ilyen kurzuson, nálunk ez kiscsoport, legfentebb 100 főig ez még mindig kiscsoportnak számít, igazából asztalos teremben zajlik, mert írunk is, jegyzetelgetünk.

Újfajta jegyzetelgetési módokat tanulunk többek között, megismerkedünk a módszerrel elméletben először, közben megtanuljuk a gyakorlati részeit, az első nap második felében már gyakorlatozunk is. Két könyvvel fogunk gyakorlatozni, ebből fogjuk kiszippantani az információkat, plusz még egy tankönyvvel is dolgozunk, ez arra lesz jó, hogy a tananyaggal kapcsolatos tudnivalókat is meg tudja mutatni. Ez egy két egész napos tanfolyam.

Jelentkezhetnek-e olyanok a tanfolyamra, akiknek gondja van az olvasással?

Tisztázni kell rögvest, hogy itt két módszer keveredik az ismerkedők fejében. A jól bevált módszer, a gyorsolvasás módszere, de az egy teljesen más módszer, és a villámolvasás. Ez két különböző módszer. Akinek gondja volt az olvasással az is hasznát tudja venni a villámolvasásnak, de mindemellett a gyorsolvasás témája is fölmerül a második napon, megbeszéljük az azzal kapcsolatos fontos kérdéseket. És valóban a villámolvasás módszernek a mellékhatása – én ezt így nevezem általában – az az, hogy a tanfolyamot elvégző észrevette, hogy a normál olvasása is gyorsabbá vált. Ennek külön részt szentelünk a második nap folyamán, kapnak jótanácsot a résztvevők, hogy mik a teendők ha a normál olvasásukat szeretnék gyorsabbá tenni.

villamolvasas

Villámolvasásról van szó, de megmarad az olvasóban az, amit „villámolvasásként” elolvas?

Itt megint tisztáznunk kell valamit, az embernek van egy sajátságos tulajdonsága, a csodavárás képessége. Nem akarom most elhumorizálni és elironizálni a dolgokat, de valóban így működünk, én is így voltam, amikor a módszerrel ismerkedtem annak idején. Törvényszerű, hogy eszébe jussanak az embernek ilyen gondolatok és valóban a módszer nagyon zseniális, sőt létezik egy része, ami valóban lehetővé teszi azt is, hogy akár fotóolvasást is megtanuljunk. Ez egy zseniális része a villámolvasásnak, amikor valóban egy oldalt fotózunk le, fotóolvasunk. Ennek hasznát fogjuk látni az életünk számtalan területén még az is lehet, hogy vizsgázás közben is. Csak erre nem lehet építeni, van a módszernek olyan része, amivel biztosra mehetünk, a kézi vezérlésű aktiválás, amikor a számunkra szükséges információkat valóban a tudatunk tudatosan működő részébe, a memóriánkba tudjuk vonni, s hogy aztán arra mennyire emlékszünk az meg attól függ, hogy mennyi ideig szeretnénk rá emlékezni, mint minden másra is. Ha fontos valami számunkra, szeretnénk, akarunk rá emlékezni a memóriánkba rögzítjük.

Alkalmazhatják a résztvevők ezt a technikát nyelvtanulásra?

Természetesen minden tanulásra használható. Ez is egy ominózus kérdés, hogy mi a különbség a nyelvtanulás és bármi más tanulás között, igazából egyetlen egy különbség van, az pedig a nehézségi fok. Technikailag bármit is tanuljunk ugyan az történik az agyunkban. Vannak információk, amik könnyebben maradnak meg az agyunkban és vannak információk, amelyekhez több energia kell, hogy rögzítsük. Így van ez a szó szerinti anyagokkal, mint amilyen a nyelvtanulás is, úgy értve, hogy itt valóban mindent szó szerint meg kell tanulnia az embernek. Ez az egyik oldala, ami nehézzé teszi anyanyelvi környezetben az idegen nyelv tanulást, a másik ok, hogy minden nyelvnek van egy gondolkodási rendszere. Alapvetően a gondolkodási rendszerünket is érinti egy nyelvnek a tanulása és ez a kettő teszi azt, hogy a legtöbb ember számára a legnehezebb tanulás a nyelvtanulás. A villámolvasás itt is tud segíteni természetesen, és nagyon sokan jönnek emiatt a tanfolyamra, főleg idősebbek, akik nem tanulnak iskolában, de nyelvet szeretnének tanulni.

Mit üzenne annak, akit érdekel a tanfolyam, de bizonytalan vagy idegenkedik?

A bizonytalanság és az idegenkedés csak addig áll fent, amíg az embernek nincsenek információ valamiről. Amit nem ismerünk attól általában félünk, vagy elzárkózunk, viszont nagyon egyszerűen hozzá lehet jutni ezekhez az információkhoz az interneten, a tanulaskontroll.hu oldalon. Ott meg lehet nézni a fórum részt, ahol diákok, felnőttek mesélik el, hogy mire használják, mit tudtak elérni a villámolvasással. Ha mindezek megvannak, szerintem kell legyen egy annyi nyitottság, hogy erre a tanfolyamra eljöjjön, ha meg már ott van, akkor úgy gondolom az én feladatom, hogy onnan úgy távozzon, hogy valóban elégedett legyen, és tényleg azt kapja, amire számított.

Villámolvasás tanfolyam Marosvásárhelyen
Időpont: 2014. április 5-6. Helyszín: Deus Providebit Ház – Rózsák tere 61. szám, Marosvásárhely.
Az első nap 09:00-18:30-ig, a második nap 09:00-17:30-ig tart.
Részvételi díj: Felnőtteknek 250 lej, diákoknak, egyetemistáknak 200 lej. Jelentkezés, helyfoglalás 0756697799 telefonszámon.

Share this post

PinIt
scroll to top