A magyar tannyelvű középiskolák kórushangversenye Marosvásárhelyen

Az idén első alkalommal szervezi meg a Romániai Magyar Dalosszövetség a magyar tannyelvű középiskolák kórusainak találkozóját. A zenei nevelésben, a kóruséneklés fontosságának tudatában, társszervezőként és fő támogatóként társult a dalosszövetséghez a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. Köszönet érte.

A Kultúrpalota nagytermében szombaton, február 18-án délelőtt 11 órai kezdettel színpadra lép tizenkét együttes: meghívottként a marosszéki Kodály Zoltán gyermek- és ifjúsági énekkar, majd a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium Péterffy Gyula gyermekkara, a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium népdalcsoportja, a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum kamarakórusa, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyes kara, a Kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum kamarakórusa, a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium vegyes kara, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium vegyes kara, a Kolozsvári Református Kollégium vegyes kara, a Marosvásárhelyi Református Kollégium Sola Gratia vegyes kara, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Eufonia énekkara, a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenelíceum vegyes kara.

A dalosszövetség vezetősége, Guttmann Mihály kolozsvári karnagy – tiszteletbeli elnök – kezdeményezésére szeretné e rendezvénnyel motiválni az éneklő középiskolás fiatalokat, felhívni a zenetanárok és iskolaigazgatók figyelmét gazdag nemzeti kóruskultúránk ápolásának fontosságára, az együtt éneklés szépségére, nevelő és közösségépítő szerepére. Nekem mint vásárhelyinek fáj, hogy városunkat egyetlen kórus képviseli Bernády György Kultúrpalotájában (egy magyar líceumunk van), míg Kolozsvárt hat középiskolás együttes. Hogy miért van így, talán elgondolkodhatnának tanügyi vezetőink, politikusaink egyaránt. Szeretettel várjuk hangversenyünkre az ifjúságot, a zenetanárokat, a kórusmuzsika kedvelőit. A belépés díjtalan.

Kovács András karnagy
Forrás: e-nepujsag.ro, erdely.ma

Share this post

PinIt
scroll to top