Bernády-napok Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány a tizenharmadik alkalommal szervezi meg a városépítő emlékét idéző Bernády-napokat. A hagyomá- nyos marosvásárhelyi eseményről a neves polgármester nevét viselő alapítvány kuratóriumának elnöke, Borbély László tájékoztatott.

– Remélem, sikeresek lesznek az idei Bernády-napok, hiszen olyan rendezvényeket szerveztünk, amelyek újra hozzáadnak valamit Bernády emlékéhez, ami a mi értékrendünket tükrözi. Az alapítvány legfontosabb célkitűzése tulajdonképpen a városépítő polgármester emlékének az ápolása, ennek a szellemében állítottuk össze a műsort is – mondta a miniszter. A rendezvénysorozat október 21-én, csütörtökön 18 órától kezdődik a Bernády Házban, ahol az alapítvány támogatásával megjelent Dacolva sorssal, idővel című fotóalbumot mutatják be. A felvételeken Bálint Zsigmond fotóművész Maros megyei műemlék templomokat és templombelsőket örökített meg. A leírásokat a katolikus, református és unitárius egyházak képviselői válogatták. Ugyanitt fotókiállítás is nyílik a könyvben szereplő templomfotókból.

Október 22-én, pénteken 10 órától az alapítvány képviselői, a volt polgármester tisztelői megkoszorúzzák a polgármester sírját, majd 10.30-kor a Bernády téren levő köztéri szobrát. 12 órától ugyancsak a Bernády Házban a korábban, V – VIII. osztályos tanulóknak meghirdetett vetélkedőre beküldött munkákat értékelik és sor kerül a díjkiosztásra. Az idén a diákoknak bármilyen művészeti ágban (irodalom, képzőművészet stb.) el kellett képzelniük Marosvásárhelyt Bernády György korában. Igen érdekes alkotások születtek arról, hogyan látja, gondolja el a mai fiatal a múlt századbeli várost korabeli lakóival, házaival együtt.

Végül pedig a gálaest 18 órától kezdődik a Kultúrpalota nagytermében, ahol átadják a Bernády-emlékplakettet. Az idén a művészeti világ jeles marosvásárhelyi képviselőjét tisztelik meg az elismeréssel. Természetesen a nevét a plakettet adományozók csak a gálaesten árulják el. Az idei díszvendég Kovács Kati, a ’70-es, ’80-as évek népszerű magyarországi popsztárja lesz. Jegyek elővételben szimbolikus áron a Bernády Házban vagy a helyszínen.

wwww.e-nepujsag.ro

Share this post

PinIt
scroll to top