British Documentary – március 8-23 között az ARTA Moziban

2014 március 8 és 23ika között, a British Council és a K’Arte Egyesület a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatásával megszervezi a „British Documentary” harmadik kiadását.

A jelen kiadásba foglalt 11 dokumentumfilm vetítésére az Arta moziban fog sor kerülni, a február 8 és 23-ika közötti időszakban, minden szombat és vasárnap este 18.30-tól, valamint 20 órától.

A bemutatásra kerülő dokumentumfilmek a nagy-britanniai Grierson Dokumentumfilm Fesztivál válogatásából kerültek ki. A korábbi British Documentary eseményeinkhez hasonlóan, a filmek témái nagyon változatosak.

A filmeket román nyelven feliratozzuk.

Belépés ingyenes, a terem befogadó képességének függvényében.

British_A_2_HU

Program:
Március 8
18:30 – ””The Day John Lennon Died””
Március 9
18:30 – ”My Child the Rioter”
20:00 – ”The Bengali Detective”
Március 15
ora 18:30 – ”The Fabric of the Cosmos: Space Odyssey”
ora 20:00 – ”A Hasidic Guide to Love, Marriage and Finding a Bride”
Március 16
ora 18:30 – ”The Battle for Barking”
ora 20:00 – ”Endgame”
Március 22
ora 18:30 – ”Mugabe & The White African”
ora 20:00 – ”Caring for Calum”
Március 23
ora 18:30 – ”Hell and Back Again”
ora 20:00 – ”Mostar”

A vetítések március 8ikán indulnak a “The Day John Lennon Died” című dokumentumfilmmel, rendezője Michael Waldman, aki korábban BAFTA díjat nyert televíziós rendezésért.

A következő napon a “My Child the Rioter” című alkotást nézhetjük meg, amelyet a Sunday Times “lenyűgözőnek”, a The Gardian pedig “lehengerlően egyenes”-ként jellemzett, és amely a 2011-es angliai lázongások családi hátterét kutatja. A “The Bengali Detective” című film Calcutta és a londoni bengáli közösség titkait fedi fel.

A “The Fabric of the Cosmos: Space Odyssey” című dokumentumfilm a valaha filmre vitt modern fizika témáját legmeggyőzőbben illusztrálva és legátfogóbban bemutató címért pályázik. ”A Hasidic Guide to Love, Marriage and Finding a Bride” című film betekintést nyújt a londoni Stamford Hill zsidó, haszíd közösségébe, ami hagyományosan egy igen zárt közösség. A ”The Battle for Barking” egy a brit politikában történelminek számító pillanatot követ végig, míg az ”Endgame” című politikai thriller a Vantage Point rendezőjét, Peter Travist állítja középpontba, és a dél-afrikai apartheid végéhez vezető, sokat vitatott, titkos háttértörténetet meséli el.

Két rövidfilm, a ”Mostar” és a ”Caring for Calum” két tragikus történetet mutatnak be a közönségnek: a ”Caring for Calum” megkapta a diákok által rendezett legjobb dokumentumfilm Grierson díját.

”Mugabe & The White African” a Független Brit Film díjnyertese legjobb dokumentumfilm kategóriában és az utóbbi évek egyetlen Zimbabwe-ban filmezett egész estés produkciója, ahol még mindig teljes a sajtózárlat.

A ”Hell and Back Again”-t 2012-ben Oscarra jelölték. A film a pusztító háború következményeivel harcoló ember helyzetét, valamint a háború utáni élet nyugtalanító mesterkéltségét vizsgálja.

Közlemény

Share this post

PinIt
scroll to top