Chelsea FC – LIVERPOOL FC, FA Kupa döntő

„A Liverpoolt nekem teremtették, és én a Liverpoolnak vagyok teremtve.” (Bill Shankly)

„Kétségkívül ez a legnagyobb pillanat mióta a futballban dolgozom. Félidőben tennünk kellett valamit és változásokra szántuk el magunkat. A korai gól segítségünkre volt és a szurkolóink csodálatos támogatása mellett már ment minden a maga útján. Szó sem lehetett róla, hogy kimenjünk a pályára, aztán végül kikapjunk 4 vagy 5 góllal. Amikor végre elkezdtünk gondolkodni és elhinni, hogy meg tudjuk csinálni, minden elképzelhetővé vált. A hosszabbításban nagyon büszke voltam a játékosaimra.” nyilatkozta 2005 májusában Rafael Benitez, az akkori Liverpool menedzsere, a Bajnokok Ligája győzelemről az olasz AC Milan ellen (3-3, 11-esek után 3-2), amit azóta is minden idők legszebb mérkőzéseként tartanak nyilván.

Azóta eltelt kerek 7 év, és a Liverpool Football Club egyik hullámvölgyből a másikba zuhant… Hatalmi harcok a vezetőségben, minimális tőke csapat- és stadion-bővítésre, játékosok árulása, vagy éppen nem a klub értékeit képviselő menedzser beiktatása… Sok minden történt 7 év alatt a pályán kívül, és sajnos kevés magán a zöld füvön… Persze voltak apró örömök, mint a 2006-os FA kupa győzelem, az újabb Bajnokok Ligája döntő 2007-ben (amit elvesztettek szintén az AC Milan ellen), vagy az egészen az utolsó percig tartó hajrá a bajnokiért a 2008-09-es szezonban. De ami igazán fontos, a bajnoki cím az 1989-90 óta várat magára…

Mégis, vannak dolgok amelyek sosem változnak, és ezek a szurkolók akik a csapat mögött állnak. És ha a Liverpool szurkolóiról van szó, nem másról mint a foci-világ egyik legszebb és leghűségesebb szurkolóiról beszélünk. „Passion, Pride, History”, magyarra fordítva „Szenvedély, Büszkeség, Történelem” csak három a sok jelző közül melyekkel azonosul bármelyik „kormorán” (a csapat beceneve, a címer szimbóluma) ha megkérdezik miért is pont a Liverpool. Vannak idősek, akik még Ian Rush és Kenny Dalglish idejében lengették a vörös sálakat a ’80-as években, és fiatalok akik Emile Heskey és Robbie Fowler góljain nevelkedtek az ezredfordulón, de a közös mindenkiben az a vágy, hogy magába ölelje azt a szellemet, amit csak egyszerűen „the Liverpool way”-nek neveznek.

Világszínvonalban a Liverpool egyike a legtámogatottabb kluboknak, Boston-tól egészen Hong-Kong-ig terjed a fan-klubok jelenléte. Románia sem marad alul ilyen tekintetben, a zászlós Bukarest mögött, mely évek óta aktív és hivatalos tagja a szurkolók nemzetközi szervezetének, lassan de biztosan zárkózik fel Temesvár egy éves múltjával, valamint a legfiatalabb kistestvér, Marosvásárhely.

Hogy miről is szól mindez? Egyszerűen minden ami Liverpool! A mérkőzésekről, a fociról mint játék, mindenről ami a csapattal kapcsolatos, valamint egy helyi közösség létrehozásáról, ahol személyesen találkozhatsz és ismerkedhetsz a szurkolókkal. Közösen nézzük a meccset, folyik a sör, szállnak az énekek vagy éppen a szitkok áradata, együtt örülünk és együtt mérgelődünk. Nálunk nincs román és nincs magyar, nincs mérnök és nincs piaci kofa… Mindenki ugyanazon színekért és célért drukkol. Attól a perctől, hogy fellépsz a fórumra, vagy belépsz a kocsma ajtaján, Liverpool szurkoló vagy és kész, a legnagyobb vita ami kialakulhat az arról szól, hogy Charlie Adam 11-es rúgása a Holdon vagy éppen a Marson landolt…

Így lesz ez most szombaton is, mikor a Liverpool 6 év után ismét FA kupa döntőt játszik. Az idei sem volt a legszerencsésebb szezon a klub történelmében (tudatosan írtam szerencsét, mert a Liverpool rekord mennyiségű kapufát rúgott a bajnokságban), de íme, a februári 8-ik Liga kupa győzelem után most megszerezhető a második trófea egy év alatt, ami csökkentené azt a keserű szájízt, amit az idény hagyott hatra.

Az FA kupa a történelem legrégebbi kupa-sorozata, melyet először 1871-72-ben rendeztek, és a Liverpool 7-szer diadalmaskodott már. Az idei ellenfél az a Chelsea Londra lesz, mely 2 hét múlva Bajnokok Ligája döntőt is játszik, és egyike a Liverpool szurkolók által legjobban gyűlölt csapatoknak.

Kihagyhatatlan mérkőzésről van szó, melyet milliók követnek majd a TV készülékek előtt. Ha nem szeretnéd otthon ülve, egyedül, magot ropogtatva átélni, csatlakozz hozzánk. Kicsi, alakuló közösség vagyunk Marosvásárhelyen, összetartó és barátságos, minden Liverpool szurkolót szívesen látunk körünkben. Csatlakozz az esemény Facebook oldalához, ahol bővebb információt is kaphatsz.

Várunk szombaton 18:30-tól Marosvásárhelyen, a The Back Stage-ben, hogy együtt szurkoljunk egy pohár hideg sör mellett, és együtt énekeljük a végén, hogy YOU’LL NEVER WALK ALONE!

Zsigmund Gábor

Share this post

PinIt
scroll to top