Két előadással vendégszerepel Marosvásárhelyen a Háromszék Táncegyüttes

A Háromszék Táncegyüttes március 3-án Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című előadását, 4-én pedig Az én mesém című gyermekelőadást mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében.

Fotó: Vargyasi Levente

Fotó: Vargyasi Levente

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadás a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világába kaluzolja el a közönséget. Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók.

Az előadás koreográfusai Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály és Ivácson László, moldvai, gyimesi, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi és felvidéki táncokat láthat a közönség. Az előadás március 3-án, kedden 19 órától tekinthető meg a Nemzeti Színház nagytermében.

Másnap, március 4-én legújabb gyermekelőadásával, a Furik Rita rendezésében készült Az én mesém c. táncmesével lép színpadra a társulat 10 és 12 órától. Az előadás a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek tiszta, egyszerű történeteiből, motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből merítkezik.

Fotó: Vargyasi Levente

Fotó: Vargyasi Levente

„Mindannyiunk lelkében igazi ének szól. Érdemes útnak indulni érte. A mi mesénkben a szomorú királylány rátalál saját hangjára, önmaga boldogságára, mert saját hangunk megtalálása a mindenség megtalálása. Mély meggyőződésünk, amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.” – vallják együttesen az előadás alkotói.

Jegyek a Kultúrpalota jegyirodájában (nyitva tartás naponta 12:00-17:30 között), valamint előadás előtt egy órával a színház jegypénztáránál kaphatók, helyet foglalni a 0372-758230 telefonszámon lehet. A gyermekelőadásra szervezett csoportok jelentkezését várják a 0721 139882 telefonszámon (Szilágyi László).

Share this post

PinIt
scroll to top