Koncertsorozat a Kultúrpalotában

Holnap este kezdi 2010-2011-es évada második felének koncertsorozatát a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia. A több évtizedes hagyomány szerint az első négy hangverseny rendkívüli újévi, majd szilveszterutói koncert lesz, ismert és „könnyedebb” művekkel, azok részleteivel a repertoáron, vo-kálszimfonikus, illetve szimfonikus hangversenyek keretében. A holnapi koncert az első a sorban, a Kultúrpalota nagytermében este héttől a Spanyolországból érkező Luis Cobos vezényli a filharmónia zenekarát. A vokálszimfonikus hangversenyen fellép a vegyes kar is (karvezető Vasile Cazan, asszisztense Sikó Szidónia), a koncerten számos szerző alkotását hallhatja a közönség – műsoron ifj. Johann Strauss Denevérének és Cigánybárójának nyitánya, illetve Perpetuum mobile polkája, Johann Strauss Kék Duna keringője, valamint: Offenbach – Orfeusz az alvilágban (nyitány), Donizetti – D’inmenso jubilo (Lammermoori Lucia), Gounod – Glorie immortelle (Faust), Ruperto Chapi – El tambor de granaderos (zenekari elôjáték), Luis Cobos – Sol y sombra (Pasodobles), F. von Suppé – Könnyûlovasság (nyitány), valamint Luis Cobos – Carmen Passion. A koncertre a 11-es számú bérlet érvényes, a hangversenyt másnap, pénteken este 7 órától megismétlik.

Az első rendkívüli szimfonikus, szilveszterutói hangversenyre következő csütörtökön, január 13-án kerül sor, ugyancsak a Kultúrpalota nagytermében. A filharmónia zenekarát e hangversenyen Shinya Ozaki (Japán) vezényli, közreműködik három vendégművész: Adela Zaharia szoprán, Ovidiu Daniel tenor és Fülöp Márton basszus. A mûsor Suppé Könnyűlovasság- nyitányával kezdődik, de az ismétlésnek ezzel vége szakad, a közönség ifj. Johann Strauss Sängerlust-polkáját, Johann Strauss Kínai galoppját, Iosif Ivanovici A Duna hullámain című művét hallhatja, további mûvek a repertoáron: ifj. Johann Strauss – Tik-tak polka, Johann Strauss – Perzsa induló, ifj. Johann Strauss – Császárkeringô, illetve részletek Verdi Rigoletto címû operájából: többek közt annak nyitánya, a mantuai herceg áriája, a Rigoletto–Hilda duett, a herceg–Hilda duett, Gildei románca, Rigoletto áriája, a Rigoletto–Gilda duett, avagy a herceg áriája. A 12-es bérletérvényességû koncertet a hagyomány szerint megismétlik, a második hangversenyre január 14-én kerül sor, ugyancsak este 7 órától.

Ami a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia januári műsorát illeti, a négy rendkívüli hangversenyt e hónap 20-án szimfonikus koncert követi Florin Croitoru hegedűművész közreműködésével, majd a 21-i leckekoncertek után, 27-én vokálszimfonikus hangversennyel zárja új évi, első havi koncertsorozatát a zenekar.

Share this post

PinIt
scroll to top