Liszt Ferenc emléknapok Marosvásárhelyen

Liszt Ferenc születésének 200. és halálának 125. évfordulója alkalmából a Marosvásárhelyi Kulturális Központ október 14-e és 16-a között Liszt-hétvégét szervez Marosvásárhelyi Liszt Ferenc Napok címmel.

„Liszt Ferenc, a 19. sz. zeneművészetének egyik vezéralakja öreg korában is csak keveset tudott magyarul, de születésétől a sírig szívében és gondolataiban egyaránt magyar maradt. A marosvásárhelyi magyaroknak találkozniuk kell a művész életével, munkásságával” – hangsúlyozzák a szervezők, akik 16-án vasárnap este ifj. Csiky Boldizsár zongoraestjével tisztelegnek a zeneszerző előtt.

A marosvásárhelyi kultúrpalota nagytermében olyan Liszt, Chopin és Carl Filtsch művek csendülnek fel, melyeket a nagyközönség csak ritkán hallhat. A zongoraestet követően pedig átadják az erdélyi magyar képzőművészeket megszólító Liszt Ferenc Víziói című pályázatuk 1000 eurós fődíját.

„A Liszt Ferenc víziói című pályázatunk célja, Liszt Ferenc sokszínű munkásságának ismertetése, népszerűsítése, árnyalása a képzőművészeti-alkotásokon keresztül, illetve a zene keltette gondolatok, érzések a képzőművészet eszközeivel való kifejezése, a zene és képzőművészet kapcsolatának mélyítése” – magyarázzák a szervezők. Hangsúlyozzák, a pályázattal ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak a fiatal képzőművészek számára, ugyanis a beküldött pályamunkákból a Liszt hétvégét megelőző héten október 10 és 16-a között kiállítás nyílik a G. Café marosvásárhelyi kávézóban.

A kiállítás hetén a G. Café, illetve Tutun kávézókban Liszt-pontot állítanak fel, ahol a vendégek Liszt-zenét hallgathatnak, tájékozódhatnak a zeneszerző életéről, vagy például CD-t nyerhetnek. „A Liszt-kávézó célja, hogy a Liszt-hétvégén túlmutatóan olyan fórumként működjön, amely a kettős jubileum alkalmából újjáéledő Liszt-kultuszt életben tartja és a marosvásárhelyiek számára Liszt magyarságát is közvetíti” – hangsúlyozzák a szervezők.
Az ünnepi hétvége során külön célcsoportként kívánják megszólítani és bevonni az események sodrába a középiskolásokat, ezért 15-én, szombat délelőtt 10 órától a Kultúrpalota Kistermében Liszt-vetélkedőt szerveznek, amelyen a város középiskolás diákjai mérik össze tudásukat.

A rendezvény programjai:
• Október 10 – 16 – Liszt Ferenc Víziói képzőművészeti kiállítás a G. Caféban, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ 1ooo eurós pályázatára beérkezett művekből.
• Október 10 – 16 – Liszt Pont működése a G. Café és Tutun kávézókban Liszt zenével, nyereményekkel
• Október 15, 1o óra, Kultúrpalota kisterme – Liszt Ferenc vetélkedő középiskolások számára
• Október 16, Kultúrpalota nagyterme – ifj. Csíky Boldizsár zongoraestje, amit a Liszt Ferenc víziói képzőművészeti pályázat díjátadója követ.

Share this post

PinIt
scroll to top