Március 15: „népem, te szent, te kárhozott, te drága!”

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Néppárt Maros megyei szervezetei az 1848-as szabadságharc kitörésének 166. évfordulójára egész napos programsorozattal emlékeznek.

pilvax-plakat

Március 15-én, szombaton reggel tíz órától nyílik meg immár a főtéren a Pilvax Kávéház, a hivatalos megnyitó után pedig rögtön két érdekes kiállítás is nyílik. Megnyílik a Maros Művészegyüttestől kölcsönzött székely ruha kiállítás, amely a marosszéki települések különböző hagyományos viseleteit mutatja be. A ruhakiállítás után pedig régi hagyományos falvédőkből nyílik tárlat. Madaras Sándor idegsebész több éve gyűjti a vicces és tanulságos feliratú falvédőket, több száz van már belőlük, ezek egy részét állítják ki a Pilvax falaira. A tárlatot a gyűjtemény tulajdonosa nyitja is meg.

Újszerű vetélkedőre is sor kerül a nemzeti ünnep kapcsán, a diákok a 48-as forradalom szabadságharcosainak nyomdokaiba lépnek és szónokolni fognak megmérettetésszerűen. A Marosvásárhelyen egyedülálló szónokversenyt a 8-12. osztályosoknak hirdette meg az EMNT, a résztvevőknek március 15. szellemiségéről kell beszédet mondaniuk, amelyet értékelni fog a Spielmann Mihály vezette zsűribizottság. A szónokok a megnyitó után kezdenek a megmérettetéshez.

11 órától elindulnak a már hagyományossá vált gyermek- és családprogramok is. A Pilvaxban kokárdakészítésre tanítják a kicsiket és nagyokat egyaránt, ’48-as tematikájú puzzleket lehet kirakni, mézeskalácsot díszíteni, valamint forradalmi dalokat lehet tanulni a Népművészet mestere címet viselő, mezőkölpényi Szabó Teréztől. Az Állj be, Berci katonának! című rajzpályázat díjazása 12 órától kezdődik. 11 órától megnyílik a budapesti Magyar Emlékekért a Világban Egyesület Kossuth-emigráció emlékei a nagyvilágban című kiállítása.

A Petőfi-szobornál 16 órától kezdődik az ünnepség, amelynek keretében fellépnek Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina színművészek, beszédet mond a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Hidvéghi Balázs, valamint Portik Vilmos a Néppárt Maros megyei elnöke.

Az egész napos tevékenységet két nagy népszerűségnek örvendő program zárja, a magyaros ruhabemutató és a bajuszverseny. 18 órától harmadjára kerül sor a Divat a magyar elnevezésű ruhabemutatóra. Ezúttal a Helvien legújabb kollekcióját ismerhetik meg a résztvevők.

A divatbemutató után másodjára szerveznek szakáll- és bajuszversenyt a Pilvaxban. A jelentkezők három kategóriában nevezhetnek, bajusz, szakáll és álbajusz, álszakáll kategóriájában. A versenyzőket, és az érdeklődőket is a Deus Providebit Tanulmányi Házból lett Pilvax Kávéházba várják.

Share this post

PinIt
scroll to top