Marosvásárhelyen is bemutatják a Drakula Árnyéka című dokumentumfilmet

Tavaly augusztusi észak-amerikai körútja után 2011 tavaszán Erdélybe is „ellátogat” a Szőczi Árpád rendezte Drakula Árnyéka című díjnyertes dokumentumfilm. Április 7-13 között hat erdélyi városban (Nagyvárad, Kolozsvár, Zilah, Székelyudvarhely, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy) is láthatja a közönség az alkotást.

A vetítéseket a rendezővel való kötetlen beszélgetések követik, amelynek során Szőczi Árpád a Szekuritáté archívumaiban végzett kutatásainak legújabb eredményeiről is beszámol. A nézők sorából érkező legizgalmasabb kérdés jutalma a Drakula árnyéka díszdobozos, három lemezből álló DVD-je.

A vetítések helyszíne és időpontja

2011. április 7, 18 óra Nagyvárad, Partium Keresztény Egyetem, Bartók terem

2011. április 8, 20 óra Kolozsvár, Sapientia Tudományegyetem, Óváry terem

2011. április 9, 17 óra Zilah, Ioan Sima Képtár

2011. április 11, 17 óra Székelyudvarhely, Városi Könyvtár

2011. április 12, 18 óra, Marosvásárhely, Sapientia, 114-es terem

2011. április 13, 18 óra Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi

1989. december 15-én Tőkés László temesvári lelkész hívei a templom köré gyűltek, hogy védelmet nyújtsanak számára a román titkosrendőrség, a rettegett Szekuritáté ellen. Azonban eddig csak a beavatottak tudták, hogy az események sorozata valójában egy Montrealból irányított titkos küldetéssel indult, 1989. márciusában. Két francia-kanadai, Michel Clair, volt Québec tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio Canada riportere Temesvárra utaztak, hogy titokban videofelvételt készítsenek az akkori legismertebb romániai ellenzékivel. Így vette kezdetét az a két napon át tartó macska-egér játék, ami a kanadaiak és három magyar segítőjük, valamint az őket üldöző román titkosszolgálat között zajlott.

A teljes történet most kerül első ízben a nyilvánosság elé: miként csempészték ki Romániából a felvételeket, hogyan kerültek azok adásba az MTV Panoráma című műsorában ’89 július 24-én, és miért kényszerült Ceauşescu parancsot adni a lelkész kilakoltatására.

A húsz évvel ezelőtti történet valamennyi szereplőjét sikerült felkutatni és megszólaltatni. Radu Tinu, volt Szekuritáté-őrnagy (most sikeres temesvári üzletember) azt is elmondja, hogyan követték figyelemmel a külföldi ügynökök tevékenységét, hogyan folyt a román titkosszolgálati ügynökök kiképzése, és milyen eszközöket vetett be a titkosrendőrség az ellenzékiek megfigyelésére és elhallgattatására.

A forgatás öt ország 12 városában, az események eredeti helyszínein zajlott (Torontó, Montreal, New York, Washington, Strasbourg, Budapest, Érd, Székesfehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Bukarest).

A filmet nagy sikerrel vetítették több tévéadón, valamint Európa és Észak-Amerika mintegy húsz városában. Szőczi Árpád a tavalyi, 41. Magyar Filmszemlén a Drakula árnyékáért megkapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna TV közös díját, a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó Duna-díjat.

A filmet 2009. decemberében, a forradalom huszadik évfordulóján, Temesváron mutatták be.

Share this post

PinIt
scroll to top