Megemlékezés a marosvásárhelyi születésű Dudás Józsefre

MEGEMLÉKEZÉS az 1957. január 19-én Budapesten gyorsított eljárás során kivégzett DUDÁS JÓZSEF-re (szül. 1912.09.22, Marosvásárhely).

Már 1926- ban belépett a romániai Munkás Mozgalomba, egyetlen fia is a Doftanai börtönbe született 1935-be, 1944-ben részt vett Moszkvába Horthy első béke tárgyalásának megszervezésében, ült a Recski, Kistarcsai fogoly táborba majd 4 évet Romániába vizsgálati fogságba 1956 október 27-én beszédet tartott a Széna téri tömegnek, megalakította a
II ker. Nemzeti Bizottmányt nyomdát nyitott és elindította a Magyar Függetlenségi napilapot valamint társa

SZABÓ JÁNOS
(szül. 1897.11.17, Zaguzsen)
Széna téri csoport vezetője

Kérem azon keveseket akik még személyesen ismerhették és azokat akik tisztelettel gondolnak nagyapámra Dudás Józsefre és társára haláluk 56-dik évfordulóján emlékezzenek rájuk őszinte szívvel, tisztelettel és kegyelettel.

Nem a hatalmas koszorúk és dics szónoklatokon van a lényeg hanem, hogy minden napon emlékezzünk elveikre, bátorságukra és mindarra amiért életüket családjuk helyett egy egész nemzetért áldozták.

Legyen ez a nap a békés, megfontolt emlékezés napja.

Egy nap mikor a nagy megemlékezési ünnepségek díszvendégéi és zavart keltő állítólagos követőik nem vonják el figyelmünket hősi halottaink nagy tetteikről, önfeláldozásukról és elveikről.

56 évvel ezelőtt elveszítettem valakit aki csak az enyém lehetett volna, de ő inkább egy nemzeté lett, s mi nekem maradt csak szenvedést hozott. Hosszú idő után végre megéreztem hiányát, szeretetét csak akkor tudom pótolni valamilyen szinten ha megértem döntéseit és gondoskodok róla, hogy elvei sose merüljenek a feledés kútjába.

Drága nagyapám és mindenki Szabó bácsija nyugodjatok békében, szeretetben harcostársaitokkal együtt és néha nézzetek le ránk szellemetekkel erősítésétek nemzetünket.

Hiszem az egy örök Istent
és az Isteni egy örök igazságot
Hiszem, hogy halálotok nem hiába való
Hirdetem hitetek lesz még szabadság,
egyenjogúság, szeretet és béke.

Tisztelettel emlékezem a mai napon a forradalom többi áldozataira is
Szakács-Pancea Margit

Share this post

PinIt
scroll to top