Miniévaddal búcsúznak a végzős színisek

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen hagyomány, hogy az évad végén a végzős hallgatók évadzáró előadásokkal búcsúznak el az egyetemtől és a közönségtől. Idén június 2-4. között miniévad keretében, tömbösítve láthatók a vizsgaelőadások.

Harsányi Zsolt színészosztálya a második végzős évfolyam, amely három év alap- és két év magiszeti képzés után hagyja el az egyetemet. A Köteles utcai közönség az elmúlt két évadban négy lány: Bekő-Fóri Zenkő, Derzsi Tímea, Kiss Bora Zsuzsanna, Kiss Andrea  és öt fiú Horváth Gyula Antal, Kónya Ütő Bence, Mihály Alpár Szilárd, Moşu Norbert, valamint Vass Csaba bemutatkozását követhette figyelemmel a Stúdió Színházban. Elsőéves mesterisekként a tavalyi évadban mutatták be az Én és a kisöcsém című előadást Parászka Miklós rendezésében, amit június 4-én szombaton 19 órától játszanak utoljára. A 2010-2011-es évadban Tasnádi István kortárs magyar drámaszerző Finito című verses komédiájával mutatkoztak be először. A Sebestyén Aba rendezte elődást, amely a Művészeti Egyetem és a Yorick Stúdió koprodukciójaként jött létre utoljára június 2-án, csütörtökön este 7 órától láthatja a publikum. A végzős magiszterisek utolsó bemutatója a drámairodalom klasszikusa, Szophoklész Antigonéja volt, amit osztályveztő tanáruk, Harsányi Zsolt rendezett. A korszerű színházi nyelven megszólaló előadás június 3-án, pénteken 19 órától van utoljára műsoron a Stúdió színpadán.

Idén végez először olyan bábos osztály, akik a Bolognai típusú képzésben folytatták tanulmányaikat. Kozsik Ildikó osztlyába hatan – Bonczidai Dezső, Dénes Emőke, Incze Sándor Zoltán, Király Kovács Anna, Lukács Emőke és Tollas Vanda – jártak. Ők a tavalyi évadban két előadással mutatkoztak be az Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színházban. Gavril Cadariu rendezte a Légzés című nonverbális, több fesztiválon is részt vett és díjazott felnőttelőadást, amely június 2-án, csütörtökön 17 órától látható utoljára az Ariel Színházban. Szintén az Ariel Színházban lesz utoljára műsoron június 3-án, pénteken fél 10-től  Cristian Pepino rendezése, A játékbolt. A Művészeti Egyetem idén felépült Levél utcai Bábszínháznak első nyilvános elődása is a végzős bábosokhoz kötődik. Kovács István magiszteri drámaíró szakos hallgató írta és rendezte a Gomolyka és Huncitusz varázsló című gyermekelőadást, amit júnus 4-én szombaton 10 órától játszanak utoljára.

Az idei miniévadot kísérőprogramok teszik színesebbé. Június 3-án, pénteken 12 órától a Stúdió Színház előcsarnokában Az erdélyi színházak és a POSZT címmel kötetlen beszélgetésre kerül sor Márta Istvánnal, a Pécsi Országos Színházi Találkozó művészeti igazgatójával. Szombaton, június 4-én 11 órától a színjátszás állapotáról , a kortárs drámáról és művészeti oktatásról zajlik kerekasztal-beszélgetés.

A minévadra a Művészeti Egyetem szeretettel várja a színházigazgatókat, a sajtó képviselőit és a tisztelt közönséget.

A minévad programja napokra bontva:

Június 2., csütörtök
17 óra – Légzés, nonverbális felnőttelőadás – Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház (Posta u. 2. sz.)
19 óra – Tasnádi István: Finito – Stúdió Színház

Június 3., péntek
10.30 óra  – Al. T. Popescu: A játékbolt, Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház (Posta u. 2. sz.)
12 óra – Az erdélyi színházak és a POSZT – kötetlen beszélgetés Márta Istvánnal, a POSZT
művészeti vezetőjével – Stúdió Színház előcsarnokában
19 óra – Szophoklész: Antigoné – Stúdió Színház

Június 4., szombat
10 óra – Kovács István: Gomolyka és Huncitusz varázsló – Művészeti Egyetem Bábszínháza
( Levél u. 9. sz.)
11 óra – Beszélgetés a színjátszás állapotáról, a kortárs drámáról, a művészeti oktatásról – a Stúdió Színház előcsarnokában
19 óra – Szilágyi László-Eisemann Mihály: Én és a kisöcsém – Stúdió Színház

Share this post

PinIt
scroll to top