Parasztopera – Erdélyi sorsdráma a Stúdió színpadán

Új bemutatóra készül a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színháza.

Porogi Dorka, egyetemünk végzős magiszteris, rendező szakos hallgatója, az első és másodéves magiszteris színész diákok előadásában állítja színpadra Pintér Béla és Darvas Benedek szerzőpáros Parasztopera című darabját. Az egyetem tanárával, Strausz Imre Istvánnal együttműködve, aki a produkció zenei vezetőjeként vett részt a rendezésben, olyan előadást hoztak létre, amely az eredeti szöveghez hasonlóan, szintén rendhagyónak tekinthető.

A balladai és hagyományos népi elemeket az opera műfajával ötvözve meglehetősen egyéni alkotás jön létre. Bár formailag betartja az opera műfaji követelményeit, azaz szereplői énekelve, recitálva beszélnek, az operákra hagyományosan jellemző grandiózusság ezúttal elmarad. Az előadás úgy teszi idézőjelbe az opera jelleget, hogy azzal már-már az abszurd irányába mozdítja el. Műfaji házasság ez, a barokk opera és az erdélyi népzene egymásratalálása.
Balladisztikus, mégis a végletekig mai történet. Egy esküvő, két család és az évekig elfojtott titkok meséje, egy erdélyi kultúrház kulisszái között darabjaira hulló boldog jövőről. Sorsok, emlékek és idősíkok futnak egymásba és sodorják a szereplőket és az eseményeket a végkifejlet felé. A Parasztopera groteszk humora, távolságtartó jellege és egyszerűsége társul egy megdöbbentő történettel. Olyasmi, ami mindig a szomszéd ismerősének az ismerősével esik meg, és mindig, mindenki, mindent tudni vél a történtekről.

Játsszák: Albert Orsolya, Badics Petra, Balogh Attila, Barabási Tivadar, Benedek Botond-Farkas, Czikó Julianna, Kovács Nikolett, Kinda Szilárd, Marosszéki Tamás, Puskás László.
Zenélik: Hayashi Akio m.v., Simoncsics Zsófia, Strausz Imre István, Szakács Zoltán m.v.

A bemutatóra január 21-én kerül sor este 7 órától a Stúdió Színházban. További előadások január 22-én és 31-én.

Share this post

PinIt
scroll to top