Színházi Világnap ősbemutatóval

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a SZÍNHÁZI VILÁGNAP.

A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. Ezen a napon köszöntik a színészeket.

 A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ősbemutatóval ünnepli a SZÍNHÁZI VILÁGNAPOT. Medgyessy Éva REKVIEM EGY HÁZÉRT című kamaradrámáját Kovács Levente rendezi. Szereplők: Kilyén Ilka és Makra Lajos, díszlet- és jelmeztervező: Szabó Annamária. Az előadásra 2012. március 27-én, kedden este fél 8-tól kerül sor a Kisteremben.

Az előadás előtt elhangzik a 2012. évre szóló SZÍNHÁZI VILÁGNAPI ÜZENET.

A premier előtt fél 7-től a Kisterem előterében a szerző: Medgyessy Éva dedikálja a Komp-Press Kiadónál a ”Prospero Könyvek” című sorozatban megjelent kötötét, a Péterffy Gyuláról készült Mindhalálig színész című könyvet. A helyszínen is megvásárolható kiadványt Demény Péter, a sorozat szerkesztője ajánja.

Az előadást követően nyilvános beszélgetésre kerül sor a  Kisteremben a SZÍNHÁZI VILÁGNAP kapcsán, melynek vendége Bereményi Géza rendező, a budapesti  Thália és  Mikroszkóp Színházak igazgatója. Házigazda: Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Share this post

PinIt
scroll to top