Varsói szinházi offenzíva részese a Két lengyelül beszélő szegény román

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, Dorota Masłowska Két lengyelül beszélő szegény román, Theodor Cristian Popescu rendezésében színre vitt darabja is részt vesz a Román Kulturális Intézet (ICR) által szervezett Román színházi offenzíva (Ofensiva teatrală românească) programban, melynek során Varsóban a Rozmaitości Színházban mutatkoznak be a romániai színházi élet élvonalába tartozó produkciók.

A fesztiváldíjas marosvásárhelyi előadás mellett a lengyel közönség megtekintheti a Temesvári Nemzeti Színház előadását, Dea Loher: Piaţa Roosevelt című darabját Radu Afrim rendezésében, és a ColectivA  X mm din Y km című produkcióját Gianina Cărbunariu színrevitelében. Az előadásokra Lengyelország egyik legavantgárdabb és legkozmopolitább színházban kerül sor, ahol hosszú ideig alkotott Krzysztof Warlikowski rendező, együtt a jelenlegi igazgató-rendezővel Grzegorz Jarzynaval.

A színházi előadásokat közönségtalálkozó kíséri, melynek tárgya a romániai kortárs színházi élet, és melynek résztvevői Iulia Popovici hazai és Paweł Płoski lengyel színikritikusok, a Teatr szaklap munkatársa, moderátor Piotr Olkusz a Dialog folyóirat szerkesztője. Ugyanott megnyílik egy fotókiállítás Radu Afrim képeivel. Az alkalomhoz rendelve a legolvasottabb lengyel színházi szaklap, a Teatr a romániai színjátszásról szóló cikkeket, tanulmányokat jelentet meg, melyek szerzői Lucian Dan Teodorovici, George Banu, Gianina Cărbunariu, Iulia Popovici és Paweł Płoski.

A Két lengyelül beszélő szegény román című darab (szereplők: Nagy Dorottya, Moldován Orsolya, Benedek Botond, László Csaba és Tollas Gábor, valamint a Maros Művészegyüttes táncosai. Díszlet-jelmez: Dobre Kóthay Judit, zeneszerző: Vlaicu Golcea, rendezőasszisztens: Sugó Erzsébet, rendező Theodor Cristian Popescu) az elmúlt évad jelentős produkciója, mellyel a Tompa Miklós Társulat már sikerrel szerepelt Nagybányán az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon, ahol Theodor Cristian Popescu megkapta A LEGJOBB RENDEZŐ DÍJÁT, míg Benedek Botond A LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ DÍJÁT érdemelte ki. Brăilán, a Maria Filotti Színházban zajló EURÓPAI SZÍNHÁZI ÉJSZAKÁK ÉS NAPPALOK FESZTIVÁLON, Gyergyószentmiklóson a Figura Stúdió Színház által szervezett  IX. NEMZETISÉGI SZÍNHÁZI KOLLOKVIUMon is megmérettetett, ez utóbbin László Csaba a Zsűri alakítási különdíjat kapta meg. A Tompa Miklós Társulat 2012. februári magyarországi turnéja alkalmával Debrecenben a Csokonai Színházban szerepelt sikerrel a darab.

A varsói vendégszereplésre március 22-23-án kerül sor, melyre Kövesdy István társulatvezető és Gáspárik Attila vezérigazgató kíséri el az alkotókat. A marosvásárhelyi közönség 2012. március 17-én, szombaton este 8 órától tekintheti meg a Két lengyelül beszélő szegény román történetét a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

Share this post

PinIt
scroll to top