ÚJ MÉDIA KONFERENCIA a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karán

Korunk gyors és mély társadalmi-kulturális átalakulásának főszereplője az új média. Az új média a felhasználó számára összezsugorította a fizikai távolságokat, és ezzel átszervezte a teret.

Ugyanakkor meg is nyitotta, mert mintegy eltörölte a fizikai valóság-vonatkozásokat és kialakította a digitális virtualitás tér-alakzatait. Ennek függvényében „Új média-valóságok: hálók, kapcsolatok” címmel a Sapientia EMTE Műszaki és Humántudományok Karának, Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszéke, idén immár ötödik alkalommal szervezi meg az ÚJ MÉDIA KONFERENCIÁT.

A március 2-3. között sorra kerülő rendezvény elsősorban az előadók eddigi kutatásainak legfrissebb eredményeire fókuszál, de sor kerül a saját tapasztalatok, elképzelések megfogalmazására is.

A szervezők elképzelése szerint az új média mint környezet használatának aktuális és virtuális, de mindenképpen reális, társadalmi hálózatok szervezésére lehetőséget nyújtó és kulturális kapcsolatokat kialakító szerepét kellene az előadásoknak körbejárni, bemutatni. Az idei konferencián arra keresik a választ, hogy a virtuális terekben, jelenlétekben, vagyis a térképeken irányokat és jelentéseket keresők milyen kapcsolódásokat, kapcsolatokat, vagyis utakat és értelmeket hoznak létre? Illetve az előadásokból az is kiderül, hogy milyen sajátosságok, szerveződési elvek, kulturális vonások jellemzik az új média tereiben, az új média hatására szerveződő, részben azelőtt is létező, de átalakuló, részben pedig merőben új társadalmi hálózatokat és kulturális kapcsolatokat?

A kétnapos eseményen, határon túli és belföldi tanárok, szakemberek és diákok tartanak előadásokat a késő-modern korszak új, információs/digitális, emberi/társadalmi valóságának aktuális jelenségeiről. Az idei konferencia újdonsága a Digital Narratives angol nyelvű szekció, melynek keretén belül hazai előadók fogják megosztani a résztvevőkkel, az új média területén szerzett tapasztalataikat illetve kutatásaik eredményeit.

További információk, az előadók teljes listája, illetve a konferencia részletes programja megtalálható a
http://www.ujmedia2012.pralpha.ro/ honlapon.

Share this post

PinIt
scroll to top