A fűszer, ami csökkenti a koleszterint, és szabályozza a vércukorszintet

A szumák, az arab konyha egyik legnépszerűbb fűszere. A Közép-Kelet mellett Európában is őshonos növény, melynek szárított, őrölt gyümölcseiből készítik az ételízesítőt. Azt azonban kevesen tudják róla, ez a vörös bogyó mekkora gyógyhatással rendelkezik.

Egyes kutatások szerint, a szumák remek antioxidáns. Úgy tűnik, ez a növény jóval erősebb antioxidáns hatású, mint bármelyik eddig ismert zöldség vagy gyümölcs. Emellett, olyan betegségeket képes megelőzni, mint a diabétesz és egyes ráktípusok, továbbá segítséget nyújt a szív-érrendszeri betegségek kezelésében is.

A szakértők terápiás céllal ajánlják a szumák fogyasztását azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek, de kiváló gyógymód a túlsúlyra, és már a cukorbetegség első jeleinél is tanácsos azonnal megkezdeni a kezelést – írja a Bestjive.com.

Számos kutatás bizonyítja, hogy amennyiben három hónapon át, napi rendszerességgel fogyasztjuk, a szumák csökkenti a vércukor és a „rossz” koleszterin szintjét, kedvezve a „jó” koleszterin szintnövekedésének.

A szumák gallussavat tartalmaz, mely fertőtlenítő, baktériumölő hatásáról híres. Mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket olyan vízben, amihez szömörceport kevertél – elpusztítja az összes kórokozót a növények felületéről!

A fűszer gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható, ezért remek gyógyír a szezonális megfázások, nátha, köhögés okozta tünetekre, csillapítja a lázat és a bőrgyulladásokat is.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a szumák javítja az emésztést, és ezáltal megelőzi a különböző gyomor- és emésztőrendszeri panaszokat. Más szavakkal, enyhíti az emésztési zavarokat, segíti a bélmozgást, megszünteti a görcsöket, és segítséget nyújt a refluxszal szemben is.

Forrás: Bestjive.com

Share this post

PinIt
scroll to top