A rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és Dancs Annamari közös koncertje

Első megközelítésre bizarrnak tűnik az ötlet, hiszen az előadók által képviselt műfajban alig van közös vonás. Ha azonban ráközelítünk a rétyiek vagy Annamari eddigi pályafutásra, akkor nem is lehetetlen, hogy egy színpadon, együtt koncertezzenek.

NEMZETKOZI FUVOSTALALKOZO - RETY-1001-2

Rétyen 1935 óta van fúvószenekar, újkori története Kelemen Antal tanár úrral vett újabb lendületet, de ők is úgy kezdték mint akármelyik falusi fúvószenekar, a standard indulókkal, egy-egy népdalfeldolgozással és a műfaj kötelező repertoárjával. Aztán minél jobban elsajátították a fúvós-technikát (ami nem is annyira könnyű), miután kottát tanultak és kitartóan gyakoroltak, már bővült a repertoár népszerű operettrészletekkel, nehezebb fúvószenekari művekkel és ma annyi év után Kelemen tanár úr tragikusan korai halála után is a zenekar létezik, Maksai József fiatal dinamikus, karizmatikus karnagy vezényletével. Ma az 55 tagú repertoárja hatalmas, nemcsak a klasszikus zeneirodalom, de a musical, a popzene igényes átiratait is tökéletesen megszólaltatják.

Dancs Annamari popzenészként kezdte és ő is végigjárta a szakma összes állomásait. Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondja, hogy valamikor a rétyi fúvósok kíséretével fog énekelni, azt éppen úgy meglepődött volna, mint amikor menedzsmentje először javasolta, hogy próbálkozzon operettel is. Mikor elvégezte a kolozsvári Zeneakadémia opera szakát sem gondolt arra, hogy néhány év után a Budapesti Operettszínház művésze lesz. Hát ilyen kiszámíthatatlan a sors. Ma repertoárjában a popzene mellett a legkedveltebb műfajok a musicalek és operettek. évről évre látványosan bővül repertoárja és már a Budapesti Operettszínház számos produkcióban bebizonyította, hogy az ének és tánc mellett színészi kvalitásai is vannak.

Plakat rety másolata

-17 éves pályafutásom alatt sok zenekar kísért a könnyűzene és pop műfajában. büszke vagyok arra, hogy a Brassói Opera majd Filharmónia, a Bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház zenekara, majd a Budapesti Operettszínház, az Óbudai Filharmónikusok profi zenészeivel léphettem színpadra- mondja a művésznő. Mikor szóba került a rétyi fúvószenekar meghökkentett az ötlet, hogy a repertoárom miként fog megszólalni egy fúvós együttes esetében. Mikor válogattuk ki a kottákat, már akkor biztatóak voltak az előjelek, aztán az első próbán egyből tisztán, stílusosan, művészi átéléssel szólalt meg a zenekar. Még a legújabb Operettszínházi produkció az Ördögölő Józsiás Siratójának kottáit is elhoztam, amelyet nem volt honnan ismerjenek, ennek ellenére tökéletesen szólaltatták meg. Nagyon várok mindenkit a Perkői Búcsúra, mert egy olyan műsort mutatunk be, amely minden korosztály tetszését majd elnyeri: közkedvelt pest-budai daloktól a Csárdáskirálynőig, a Marica grófnőig, az Elisabet musicaltől a Morricone – féle filmzenékig minden lesz, és a meglepetéseket még el sem árultam… néhány dal erejéig Lőffy Gellért zenetanár lesz a partnerem-fejezte be Annamari.

A Perkő-búcsút Kézdiszentléleken tartják augusztus 20-án Szent István Napján a Perkőn, 20 órai kezdettel.

Share this post

PinIt
scroll to top