Fa vagy a műanyag ablakot választaná?

Amikor nyílászáró vásárlásra adjuk a fejünket, nem lesz könnyű dolgunk a megfelelő ablakok és ajtók kiválasztásakor. Főként, ha abban a kérdésben szeretnénk döntést hozni, hogy fa- vagy műanyag nyílászárót vegyünk-e, ez a döntés ugyanis leginkább az ész és szív harcának eredménye lesz. Most megpróbáljuk felsorolni mindkét ablaktípus előnyeit és hátrányait objektív módon.

nyilaszarok

Azt azért szögezzük le már az elején, hogy mind a két alapanyagból készült ablaktípus a fogyasztói igényeket nagyon jól ki tudja elégíteni, legyen szó a hőszigetelésről, a fényáteresztésről, a szellőztetésről vagy a hangszigetelésről.
És ezeken túl jönnek a részletek.

Nézzük először az ár kérdését.
Ha teljesen megegyező műszaki tartalommal felszerelt ablakokról van szó, akkor az árcédula a fából készült nyílászáróknál 10 és 20 százalékkal fog magasabb számot mutatni. Ha ezt egy teljes lakás ablakcseréjére lefordítjuk, az azt is jelentheti, hogy esetenként akár 100 000 forintnál nagyobb összeget is fizethetünk, ha fa ablakokat szeretnénk. És pontosan ez a magyarázat arra, hogy az újonnan épülő társasházak legnagyobb részét műanyag nyílászárókkal készítik el.

Fontos az esztétikum is.
Jelenleg is fehér színben adják el a legtöbb műanyag ablakot. Természetesen van már lehetőség jó néhány más színből is választani, viszont ekkor a műanyag ablakok árelőnye elolvad, ugyanis a színes műanyag ablakok akár 20%-kal is drágábbak lehetnek fehér társaiknál.  A fa ablakoknak ezzel szemben megvan az az előnye, hogy lényegében ugyanazért az árért rendkívül gazdag színválasztékból válogathatunk, az pedig már szinte közhely, hogy ezért az árért megkapjuk a fa melegségét, természetes látványát.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  Karbantartás sem elhanyagolható tényező
  A műanyag ablakok előnye a könnyű tisztíthatóság és a minimális karbantartási igény. Régen hátrány volt viszont, hogy a napfény és egyéb időjárási tényező hatására idővel besárgult a fehér színű műanyag profil. Ma már a gyártók egy része azt ígéri, ez nem fordulhat elő, magyarul garanciát vállalnak a színtartósságra. De azt érdemes megfontolni, hogy később festéssel a színt megváltoztatni nem elfogadható minőségben valószínűleg nem tudjuk, legfeljebb fóliázással lesz lehetséges ez.

  A fa ablakok esetében viszont a színt és a felületkezelést is bármikor magas minőségben változtathatjuk, ennek persze nem kis ára van, de a végeredmény a fa hangulatát kedvelőket mindig kárpótolja.

  Share this post

  PinIt
  scroll to top