Hollywoodi sztár küzd Verespatakért

Woody Harrelson is csatlakozott a Verespatak megmentéséért indult kampányhoz. A kampány célja nem más, mint, hogy a falu az UNESCO világörökségének része legyen, és a tervezett aranybányát ne nyissák meg.

Fotó: Greenpeace Hungary Facebook oldala

Fotó: Greenpeace Hungary Facebook oldala

Woody Harrelsont eddig olyan filmekben láthattuk, mint Az éhezők viadala, Szemfényvesztők, Barátság extrákkal, Nem vénnek való vidék és még sorolhatnánk. Két Oscar- és két Golden Globe-díj jelölést zsebelt már be magának. Azonban nem ő az egyetlen világhírű színész, aki csatlakozott a Verespatak védelmére indított kampányhoz.

Maia Morgenstern világhírű színésznő is tiltakozik:

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az cég mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

A román kormány augusztus 27-én törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a verespataki beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.

„A román parlament el fogja utasítani az erdélyi Verespatakra tervezett ciántechnológiás aranybánya-projektet és a román állam valószínűleg kártérítést kell fizessen a beruházónak” – mondta nem is olyan rég Victor Ponta miniszterelnök.

A beruházás ellen szót emeltek a képviselők az Európai Parlamentben is. Elmondták, hogy a kitermelés olyan környezeti kockázatot jelent, amely nemcsak Románia, hanem a Kárpát-medence vízgyűjtő területét is fenyegeti. A határokon átnyúló veszély jellege miatt a legtöbb uniós tagállam betiltotta már a cianidos aranybányászatot.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Share this post

PinIt
scroll to top