Közzé teheti a Facebook, hogy milyen adatokat kért az ügyfeleiről az NSA

Öt nagy vezető internetes cég is megállapodást kötött az amerikai kormánnyal, amelynek értelmében a jövőben közzétehetik, hogy nemzetbiztonsági vizsgálatokon milyen nagyságrendben kértek tőlük felvilágosítást az ügyfeleikről. A cégek peres úton követelték, hogy ügyfeleiket tájékoztathassák a hatósági megkeresésekről. Az egyezséget az igazságügyi minisztérium hétfőn jelentette be.

facebook

Egyelőre a Google, a Microsoft, a Yahoo, a Facebook és a LinkedIn állapodtak meg sikeresen a kormánnyal, a külföldi hírszerzést felügyelő bíróság (FISC) engedélyével a megállapodáshoz a jövőben több cég is csatlakozhat.

Az érintett cégek, a bekért adatok nagyságrendjéről féléves késleltetéssel tájékoztathatnak, jelentette be Eric Holder igazságügyi miniszter és Eric Clapper, a 16 amerikai titkosszolgálatot tömörítő nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatója. Több internetes cég korábban is közölt adatokat a rendőrségi vagy más hatósági megkeresésekről, de aFISC végzései által kikényszerített adatszolgáltatásokról mindeddig nem szolgáltathattak adatokat.

Értesülések szerint egyébként az okostelefonokra írt Angry Birds játékalkalmazással is gyűjtött adatokat az NSA valamint a brit GCHQ, a játékosok korára, nemére, nemi orientációjára és családi állapotára vonatkozó információkat gyűjtöttek be. A játékot kifejlesztő Rovio vállalat szóvivője azt nyilatkozta, a cég nem tudott a hírszerző szolgálatok kémkedéséről.

Share this post

PinIt
scroll to top