Meghaladta az egymilliót Klaus Johannis kedvelőinek száma a Facebookon

Szerda délelőtt már 1 076 017 kedvelője volt Klaus Johannis, Románia újonnan megválasztott államfőjének a Facebookon, amivel az európai politikusok közül elsőként lépte át az 1 milliós álomhatárt. A decemberben hivatalba lépő új elnökének Facebook-oldalán kedden haladta meg az egymilliót a lájkolók száma. A România liberă szerint ezzel olyan közismert politikusokat utasított maga mögé, mint Angela Merkel német kancellár (900 ezer), Francois Hollande francia elnök (517 ezer), vagy David Cameron brit miniszterelnök (410 ezer).

johannis-facebook

Szociáldemokrata ellenfele, az elnökválasztás nagy vesztese, Victor Ponta miniszterelnök követi Johannist a Facebook-rangsorban 720 ezer kedvelővel, míg a hivatalban lévő Traian Băsescu államfőnek 320 ezer szimpatizánsa van a közösségi oldalon.

A lap szerint az európai politikusok közül Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök állt legközelebb ahhoz, hogy átlépje a bűvös egymilliót, neki 990 ezer kedvelője van, de Johannis elhúzott mellette.

A frissen megválasztott – ráadásul sokak szerint karizmával sem rendelkező – Johannis ugyanis a leggyorsabban népszerűvé vált politikus Európában, hiszen kedvelőinek száma gyakorlatilag az utóbbi egy héten duplázódott meg. Johannis az elnökválasztási kampány utolsó hetét még 520 ezer kedvelővel kezdte, és a szavazás előtti napon előzte meg ellenfelét, Victor Pontát.

A politikai elemzők szerint az sem véletlen, hogy vasárnap este, a voksolás végén a két politikus Facebook-kedvelőinek egymáshoz viszonyított aránya megegyezett azzal az 55-45 százalékos aránnyal, amellyel Johannis megnyerte az elnökválasztást Pontával szemben.

A vesztes szociáldemokraták szerint Pontát nem a jobboldal, hanem a “Facebook-párt” győzte le. Tény az, hogy a második fordulóban több mint kétszer annyian voksoltak Johannisra, mint az elsőben, és joggal feltételezhető, hogy a növekményt nem a mögötte álló (30 százalékos) pártszövetség, hanem az interneten futótűzként terjedő, Ponta-ellenes lázadás hozta számára. Ebben meghatározó szerepe volt azoknak a videóknak és fényképeknek, amelyeket a közösségi fórumokon tettek közzé a külföldi szavazóköröknél kígyózó kilométeres sorokról.

A bukaresti elemzők szerint az elnökválasztás előtt esélyesebbnek tartott Victor Ponta azért veszítette el a választást, mert kormánya akadályozni próbálta a hagyományosan jobbra húzó diaszpórát választójoga gyakorlásában. Az ez ellen tiltakozó fiatal értelmiségiek váratlanul magas részvétele közepette vasárnap Klaus Johannist választották Románia elnökévé a következő öt évre.

Share this post

PinIt
scroll to top