Románia, Európa legszebb országa? Igazán lehetne!

„Románia Európa legszebb országa? Igazán lehetne.” – ezzel a címmel írt lehengerlő cikket Patti Morrow, a Huffington Post újságírója Erdélyről és az azt magába foglaló országról. A sorait azokra az élményekre alapozta, amelyekre itt, a Kárpátok lágy ölén tett szert.

Középkori hangulatot árasztó kisvárosok és főterek, bársonyos zölddel borított domboldalak, melyeket legelők tarkítanak, míg a szemed ellát, rejtélyekbe burkolózó kastélyok, melyeket Drakula szelleme kísért, és olyan panorámák, amitől a lélegzeted is eláll. Otthonos, befogadó falvacskák, melyek vöröslő háztetői között a templomtornyok fehéren kandikálnak ki, és ne feledkezzünk meg a Transzfogarasi útról sem, ami egyike a legcsodálatosabb hegyi gépkocsiutaknak az egész világon!

Erdély természeti szépsége és Románia kulturális sokszínűsége sokakat elbűvöl. Aki egyszer ellátogat ide, az feledhetetlen élményekkel távozik, és nem meglepő az sem, ha visszakívánkozik. Románia földrajzi fekvése igazi áldás a számára: nyugaton a Fekete-tenger, délen a Duna, középen pedig a Kárpátok vonulata csábítja a kirándulókat.

Patti először a fővárost, Bukarestet említi: a Parlament – Nép Háza a második legnagyobb építmény a világon, a történelmi városközpont pedig igazi építészeti csoda. „A szűk utcácskák labirintusa és a régi épületek architektúrája magához vonzza a látogatókat, az antikváriumok, hangulatos kávézók és galériák pedig kiváló helyszínek az időtöltésre.

Aztán ott van Nagyszeben, egyike Erdély legszebb városainak. Míg Segesvár teljesen levette a lábáról az amerikai újságírónőt! A következőképpen vélekedett róla: „Segesvár egyike Európa legszebb és leghűbben fennmaradt középkori városainak.” A macskaköves utcái, a gyönyörű óratornya, a színesre festett polgári házai, melyek apró ablakaiból muskátlik piroslanak, és a templomai mind varázslatos hangulatot árasztanak.

Brassó a térség legfelkapottabb városa. Míg a Törcsvári-kastély Patti szerint „tele van rejtéllyel”. Mitológia, rémület és ármány lebeg a falai mögött, melyet részben Bram Stoker regénye, másrészt pedig a Vlad Țepeș neve köré fonódó igaz történetek kölcsönöztek neki.

Ám ha valódi kalandra vágysz, irány a Transzfogaras! Az út átszeli a Fogarasi-havasokat, és fantasztikus rálátást biztosít a Vidraru és a Bâlea tavakra. Ha szerencséd van, zergéket is megpillanthatsz a sziklás bérceken, de barnamedvék, hiúzok és farkasok is élnek itt, népes populációban.

Most hunyd be a szemed, és próbáld mindezt magad elé képzelni. Ha már jártál itt, akkor jóval könnyebb dolgod lesz. Szóval, teljes joggal nevezhetnénk ki Európa legszebb országának! Egyetértesz?

Share this post

PinIt
scroll to top