A románok részletre vásárolnak 3.000 lejes telefont, de mosógépre ugyanennyit már nem adnának ki!

Loredana Butnaru, a háztartási készülékeket gyártó Miele német vállalat romániai leányvállalatának ügyvezetője úgy véli, ahhoz, hogy az országnak versenyképesebb piaca legyen, az általa képviselt márkának népszerűbbé kellene válnia, és az ügyfelek mentalitásának is meg kellene változnia.

miele-loredana

„Románia kellő potenciállal rendelkezik, a mi esetünkben azonban arra van szükség, hogy az ügyfelek megismerjenek bennünket és megváltozzon mentalitásuk, termékeink ugyanis nem tartoznak az extravagáns kategóriába, mivelhogy senki nem passzióból mos, vasal, vagy főz. Jobban oda kellene figyelni arra, hogy hiába vásárolunk magunknak 100 eurós inget, ha a 200 eurós mosógépben kimosva tönkretesszük. Az emberek 3000 lejes telefonokat vásárolnak részletre, amin egy-két év után túladnak, azonban ugyanennyi pénzt nem adnak egy mosógépre, amit akár húsz évig is használnak” – mondja az ügyvezető a wall-street.ro portálnak adott interjúban.

A német Miele vállalat 2007-ben tört be a román piacra. A cégcsoport romániai leányvállalatának igazgatója szerint az indulás évében a cég forgalma megközelítőleg 20-22 millió lejes volt, amiből mindössze egy százalék volt a profit.

“Ez még mindig nagyon kevés a leányvállalatok körében. Most kezdenek el érdeklődni irántunk, de még mindig sehol nem tartunk Németországhoz képest, ahol egymilliárd eurónál is nagyobb forgalma van a cégnek, míg itt csak most közeledünk az öt millió euróhoz. A tavalyi évhez képest azonban ez 40 százalékos növekedést jelent, ami egy nagyon jó eredménynek számít” – tette hozzá Loredana Butnaru. Az ügyvezető szerint a legnagyobb forgalma a bukaresti, brassói és kolozsvári szakboltoknak van.

„Az eladások szempontjából a fővárost Brassó követi, ahol több mint öt éve nyílt meg szaküzletünk, míg Kolozsváron volt egy 5-6 hónapos megszakítás. Ez utóbbi azonban potenciál szempontjából Brassó fölött áll” – magyarázza Butnaru.

miele

A Miele csoportnak két saját szaküzlete van Bukarestben, emellett öt másik boltot is nyitottak Nagyszebenben, Marosvásárhelyen, Brassóban, Déván és Kolozsváron, szerződéses kapcsolaton alapuló együttműködéssel (franchise). A jövő évben két új szaküzletet terveznek beindítani a román piacon: „Az ideális üzlettársnak a vállalkozás minden csínját-bínját ismernie kell, és értenie az üzleti világ működésének alapelveit, de az is rendkívül fontos, hogy meglegyen a „kémia”. Ez egyáltalán nem egyszerű, volt már olyan eset, amikor az érdeklődőket visszautasítottuk. Most elsősorban Erdélyre koncentrálunk, mivelhogy az ország egyik leggazdagabb térsége, emellett az emberek mentalitása is közelebb áll a nyugati vagy a fővárosi gondolkodásmódhoz. A Miele márka még nem eléggé ismert Romániában, de azok akik külföldön jártak, már ismerhetik. A külföldi országokban sokkal többet fektetnek az emberek a lakásaikba, és jóval kevesebbet az autóikba, nekik más a mentalitásuk” – vélekedik a romániai csoport igazgatója.

A márka termékei nemcsak a szakboltokból, hanem az online vásárlási platformokról is beszerezhetőek, az internetes vásárlások a vállalat forgalmának mintegy 10 százalékát teszik ki. Az átlagos megrendelések értékével kapcsolatban Loredana Butnaru nem tudott pontos információkkal szolgálni, mivel a cég termékfelhozatalában a 70-80 lejes tisztítószerektől, a 20-30 ezer lejes berendezésekig rengeteg minden megtalálható: “A román vásárlók túlnyomóan porszívót vásárolnak tőlünk, körülbelül 1000 lej értékben, vagy 5-6 ezer lejes mosógépet. A legnagyobb értékű vásárlás az idén egy 180 ezer lejes rendelés volt: beépített hűtőszekrény, mosogatógép, főzőlap, sütő és gőzelszívó, ami gyakorlatilag egy teljes konyhai berendezés” – számol be Loredana Butnaru.

A Miele ügyfél profilja eltér az Első Ház lakásvásárlási program igénylőinek profiljától, a vállalat azonban megteszi a szükséges lépéseket ahhoz, hogy termékeiket a fiatalabb generációk körében is vonzóbbá tegyék: „Az Első Ház program pályázóinak profilja nem feltétlenül egyezik meg a mi ügyfeleink profiljával. A kedvezményes lakásvásárlási program ügyfelei egy porszívót vagy esetleg egy mosógépet vásárolnak tőlünk. Az átlagos Miele-vásárló 40 feletti, átlagon felüli keresettel.

Termékeink nem annyira drágák, mint ahogy azt sokan elképzelik. 600 lejes porszívókat is értékesítünk, a vállalat üzleti stratégiájának része a fiatalabb korcsoportokat megcélzó termékek forgalmazása is. Vannak olyan mosogatógépeink, amelyek 2000 lejbe kerülnek” – tette hozzá az ügyvezető.

Az 1899-ben létrehozott cégcsoport a kezdetektől családi vállalkozásként indult. A márka, amit a Miele és a Zinkann család alapított, ma már a negyedik generáció tulajdonában van. Jelenleg a vállalat több mint 17.700 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, leányvállalataikon keresztül 47 országban értékesítik termékeiket, emellett a forgalmazókon és importőrökön keresztül további 50 országban vannak jelen. A 2014/2015-ös évben a cégnek 3,49 milliárd eurós forgalma volt világszinten. Romániában a márka legnagyobb konkurensei a Bosch és a Panasonic luxustermékei.

Share this post

PinIt
scroll to top