Stresszió

A stressz tematikája egyre aktuálisabb hétköznapjainkban. Korunk valódi betegség generátorának is nevezhetjük. Korábbi cikkemben a pánikbetegségről írtam, ugyanis ezzel találkozom szinte naponta munkám során.

De vajon a stressz – szorongás jelensége önmagában veszélyes? Mi „kreálunk” betegséget belőle, vagy nagyon hasznos testünk-lelkünk vészjelző csengője?

Voltaképpen „ördögi”kör. Anélkül hogy misztifikálnám a fogalmat, előfordul az is, hogy amikor a legkevésbé számítunk rá, akkor lep meg.

A leggyakrabban vizsgahelyzetben tapasztaljuk: szesszió-stresszió. Többen kifejezetten azért keresnek fel, mert olyan mértékű teljesítményszorongásuk van, annyi stresszhatás éri őket munkahelyükön vagy az egyetemen, hogy képtelenek megállni a helyüket az adott helyzetben.

Azért haragszom az iskolai rendszerre, mert mindenről tanítanak, csak éppen az nem kerül be a tananyagba, hogy mit kezdjünk, hogyan dolgozzunk a stressz hatásaival. Leginkább már csak a következményeivel találkozhatunk: kiégés, kimerültség, alacsony teljesítőképesség, sérült önértékelés, stb.

A szesszió, vizsgaidőszakok körüli ”Úr Isten, nem tudok semmit” típusú mondatok indítják el a lavinát. Ez olyan mértékű negatív gondolatsort eredményezhet, aminek a vége valóban az, hogy a diák-egyetemista lefagy, leblokkol az adott helyzetben, azt éli meg hogy teljesen cserben hagyja a memóriája. Holott csak a negatív gondolatot kellene nyakon csípni, átkeretezni pozitívvá. Ezzel megelőzhető a negatív gondolatlavina és az érzések közül sem áraszt el a szorongás, tehetetlenség, csalódás vagy éppen harag.

Létezik-e stressz mentes élet? Szervezetünk egyfolytában biztosítja számunkra a vészjelzőfunkciót (negatív stressz reakciót), ezáltal jelez, hogy valami nem működik megfelelőképpen vagy éppen fordítva, egy külső történés, esemény nagyon pozitív hatással van ránk. Ezt eustressznek, pozitív töltetű stressznek hívja a szakirodalom (például esküvő a családban). A negatív előjelű stressz, az ún. distressz romboló hatással van a lélek működéseire, ugyanis képes hosszú távon szorongást vagy egyéb hasonló tüneteket előidézni: heves szívdobogás, szapora légzés, stb.

Végezetül, ha úgy érzi szeretne változtatni életének bizonyos területein és egy nyugalmasabb, kiegyensúlyozottabb életvitelre vágyik, szeretettel várjuk Cosma István kollégámmal együtt, februárban induló stresszmenedzsment csoportunkba.

„A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.”

(Mahatma Gandhi)

Halász Júlia

Share this post

PinIt
scroll to top