A vezérműszíjról általában

Az autókra is igaz az a mondás, hogy jobb megelőzni a problémákat, mint javítani. Nem tanácsos tehát megvárni, míg probléma lesz, bár tény, hogy minden autót időnként szerelőhöz kell vinni. Több olyan alkatrész is van egy autóban, amelynek a legjobb állapotában kell lennie ahhoz, hogy menet közben ne történjen baj. Ilyen fontos autóalkatrész a vezérműszíj, amellyel kapcsolatosan a fekmester.hu honlapon is tájékozódhatunk.

vezerszij

A vezérműszíjról kijelenthetjük, hogy az autó egyik legfontosabb alkatrésze, amely nélkül nem tud menni a négykerekű. Nagyon fontos szerepet tölt be: összeköti az autó két olyan fontos részét, mint a főtengely és a vezérműtengely. Ez utóbbi szabályozza a szelepek működését, nyitásukat és zárásukat.

Nagyon fontos, hogy a vezérműszíj állapota mindig kifogástalan legyen. Ha ez nem így van, akkor bizony nagyon gyorsan elszakadhat, ezzel nagy károkat okozva a motorban. Azonban akik figyelnek az autóra, és nem csak hajtják, azok rendszeresen viszik szerelőhöz, aki alaposan megvizsgálja, hogy nehogy apró sérülések legyenek a szíj felületén, mert a kisebb sérülések a terhelés mellett hamar szakadáshoz vezethetnek. Akivel már megtörtént, hogy vezetés közben szakadt el a vezérműszíj, annak meg sem fordul a fejében, hogy ezen spóroljon.

Bár tény, hogy egy vezérműszíj csere elég magas összegbe kerül, hisz akár a 60-100 ezer forintot is meghaladhatja, de ha azt számítjuk, hogy egy motorjavítás vagy -csere ennek a többszöröse, akkor bizonyára nincs olyan ember, aki azt gondolná, hogy megéri megspórolni az említett összeget.

Az autó papírjain a gyártó feltüntet egy bizonyos időt vagy kilométert, ami után ajánlja, hogy cseréltessük le a vezérműszíjat. Ezeket tanácsos betartani, és időnként érdemes az autót is átnézetni. Természetesen nem csak akkor kell cserélni a vezérműszíjat, ha eltelt az a bizonyos idő vagy elértük az ajánlott kilométert, mivel az autó állapota akkor is romlik, ha nem használjuk, csak áll a garázsban. Sőt kifejezetten tanácsolják az autószerelők, hogy hosszú állás után az első út a szerelőhöz vezessen, hisz nem lehetünk biztosak benne, hogy egy esetleges rágcsáló nem került-e be az autó motorháza alá. A legtöbb szerelő azt javasolja, hogy évente vigyük az autót szervizbe, ha másért nem is, akkor egy általános vizsgálatért. Sok ilyen egyszerű átnézés alatt derül ki például, hogy a vezérműszíjjal baj van.

A vezérműszíjat csak és kizárólag hozzáértő szakember cserélheti ki, a cserével kapcsolatosan hasznos információkhoz pedig a fékmester internetes honlapról juthat. Ha nem értünk hozzá, ne próbálkozzunk vele, hisz sokkal nagyobb problémát okozhatunk. Amennyiben nem helyezzük fel jól, vagy épp valami apróságnak tűnő dolog fölött elsiklunk, akkor majd később a javítás sokkal többe fog kerülni. Egy megbízható szakember nagyon rövid idő alatt ki tudja cserélni a vezérműszíjat, így nem csak időt, de sok pénzt is megtakaríthatunk.

Share this post

PinIt
scroll to top