Megkezdte romániai felülvizsgálati látogatását az IMF

Megkezdte kedden romániai felülvizsgálati látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a román hatóságokkal a legújabb, harmadik hitelszerződés keretében szükséges reformintézkedésekről egyeztet.

IMF Greece Financial Crisis

Az október 22. és november 5. között zajló felülvizsgálati látogatásra azt követően kerül sor, hogy szeptember végén az IMF igazgatótanácsa jóváhagyta a Romániának megítélt újabb elővigyázatossági hitelszerződést, amelynek értéke 2 milliárd euró. Románia számára további 2 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, így az elővigyázatossági hitelkeret összértéke 4 milliárd euró.

A Bukarestben tartózkodó delegáció – amelynek az Európai Bizottság és a Világbank képviselői is tagjai – többek között a Román Nemzeti Bank, a román kormány, a pártok és szakszervezetek vezetőivel találkozik.

A román kormánynak egyebek között az állami vállalatok privatizációja területén vannak lemaradásai. A múlt héten hiúsult meg például az állami vasúti teherszállító társaság (CFR Marfa) többségi részvénycsomagjának az eladása.

Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a vállalat magánosításának a kudarca nem befolyásolja az új hitelmegállapodást, hiszen a román kormány szándéklevélben vállalta a privatizációs eljárás megkezdését, a folyamat további alakulása már nem tőle függött.

Románia 2009-ben kötött csaknem 20 milliárd euró értékű, kétéves, többoldalú, nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében, amelyet 2011-ben egy szintén kétéves, 5,3 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződés váltott fel.

Share this post

PinIt
scroll to top