Szigorítják a földvásárlás feltételeit

Románia 2014. január elsejétől szigorít a mezőgazdasági területek adásvételének feltételein. A helybeli lakosoknak és az államnak elővásárlási joga lesz az adásvételek során a külföldi vásárlókkal szemben. Erre azért van szükség, mert nem sikerült kilobbizni Brüsszelben a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását, tehát lényegében az a korlátozás, ami a külföldiek romániai földvásárlására vonatkozott, megszűnne.

foldmuvelesA kormány által szerdán elfogadott sürgősségi rendelet szerint egy adott földterület társtulajdonosának, bérlőjének, a településen élő negyven év alatti földműveseknek, a szomszédos parcellák tulajdonosainak és az államnak is elővásárlási joga lesz.

Bár január elsejétől megnyílik a földpiac az uniós állampolgárok számára is, magánszemélyként nem lesz könnyű földet venni a külföldi érdeklődőknek. Tehát a külföldi vásárló csak akkor kaphatja meg az adott telket, ha a az elővásárlási joggal rendelkezők nem tartanak igényt rá. Külföldiek különben eddig is vásárolhattak földet Romániában, de nem magánszemélyként, hanem az országban bejegyzett cégek tulajdonosaiként.

A mezőgazdasági minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg a romániai termőföldek nyolc százaléka – több mint 700 ezer hektár – van idegenek kezében.

Forrás: Krónika

Share this post

PinIt
scroll to top