„Titkos” megbeszélés Borbély László és az Azomaros új vezetői között

A sajtó jelenléte nélkül tartott tegnap megbeszélést Borbély László, környezetvédelmi miniszter a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinát vezetőségének tagjaival. A tárgyalás tematikája az üzemnek kiállított környezetvédelmi engedély módosítása volt.

A kombinát új környezetvédelmi engedélyét ez év végéig véglegesítik – szögezték le a felek a tegnapi gyűlésen, amelyen Abos Gábor, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elnöke, valamint a Regionális és Megyei Környezetvédelmi Ügynökségek igazgatói is jelen voltak.

A megbeszélésen szó esett a környezetszennyezés csökkentését szolgáló beruházásokról, amelyeknek egy részét már kivitelezték, azonban a projektet teljes egészében még nem véglegesítették. Egyes munkálatok határideje 2012. év végére szól, másokat pedig 2015. végéig vihetnek véghez az üzem vezetői.

Borbély László írásban is jótállást kért az Azomaros új vezetőitől arra nézve, hogy tartsák be a környezetvédelmi engedély által előírt megállapodásokat, és cselekedjenek a kötelességeiknek megfelelően.

A vegyikombinátnak ugyanis bizonyítania kell: meg kell győznie a hatóságokat afelől, hogy képes lecsökkenteni az ammóniával való szennyezés mértékét. Amennyiben ez nem sikerül, a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség drasztikusabb eljárást indít, amelynek egyik következménye az üzem működési engedélyének a visszavonása lehet.

Share this post

PinIt
scroll to top