„Marosvásárhely, a digitális város”

Ha már megannyi szempontból a topon vagyunk, miért is ne lenne Marosvásárhely az első város Romániában, ahol bevezetnék a digitális rendszert? December 9.-én lesz a projekt nyilvánosságra való hozása, hivatalosan. Azonban már minden megszervezve látszik városunk digitalizálásával kapcsolatban.

Nemzetközi IT cégek finanszírozásával valósítják meg azt a digitális rendszert, amely segítségével a város lakói online fizethetnek különböző illetékeket, vagy a gyerekeiket követhetik szemmel az otthoni számítógépük képernyőjén, míg azok az óvodában tartózkodnak. Ez lenne a lényege a Dorin Florea polgármester által Washingtonban bemutatott tervnek.

A városfő úgy látja, a rendszer érvénybe léptetésével időt és pénzt spórolhatnak meg a polgárok, ami a közügyek intézését illeti. Ugyanakkor nagy kihívást is jelent a Polgármesteri Hivatal számára – tette hozzá –, mivel bármikor bármi elérhetővé válik bárhonnan a vásárhelyiek számára. Florea reméli, hogy minél hamarabb átveszik majd a digitalizálást az ország többi városai is, főleg amiatt, hogy a középületek és terek folytonos megfigyelésével jóval növelhető lesz a közbiztonság is.

A hivatalos nyilvánosságra hozást olyan világhírű cégek képviselőinek jelenlétében tartják, mint az IBM, a Microsoft, a HP, az Oracle vagy a VISA Europe, akik akkora jövőt és előnyt látnak a projektben, hogy komoly pénzeket fektettek be annak létrehozásába. A rendszer feltehetőleg 2011 első felében lép majd működésbe.

A digitális Vásárhely projekt mellett Florea a Maros megyei Aeroclubot is célba vette: felszámolná, a helyébe pedig egészségügyi kutatóközpontot létesítene, a Washingtoni Egyetem kezdeményezésére.

Share this post

PinIt
scroll to top